NATO lansează un avertisment important în legătură cu Rusia. Organizația anunță că Federația Rusă se pregătește de un „conflict la scară largă”.
În Rusia are loc săptămâna aceasta un exerciţiu militar de amploare, anunţat drept cel mai mare de după războiul rece. Manevrele militare se desfăşoară în estul ţării şi implică peste 300.000 de militari, inclusiv din China şi Mongolia.
Aceste manevre „demonstrează că Rusia se concentrează pe exersarea unui conflict la scară largă”, a afirmat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a NATO Oana Lungescu.
Ele „corespund unui model pe care l-am observat de ceva vreme: o Rusie mai agresivă, care îşi majorează semnificativ bugetul apărării şi prezenţa militară”.
„De-a lungul ultimilor ani, am remarcat o semnificativă consolidare a prezenţei militare a Rusiei, inclusiv în regiunile Mării Baltice şi Mării Negre, precum şi a Mediteranei”, se adaugă în comunicat.
„Mai mult, Rusia a arătat că este dispusă să folosească forţa militară împotriva vecinilor ei, de exemplu Ucraina şi Georgia”, notează comunicatul NATO.
La trei ani după începerea campaniei în Siria în 2015, de la starea de izolare diplomatică pe plan internaţional după războiul din Donbas şi anexarea Crimeii, Rusia s-a apropiat direct de o confruntare militară cu Statele Unite, trage un semnal de alarmă cunoscutul analist militar rus Aleksandr Golţ într-un articol postat marţi pe portalul The Insider.ru.
În acest context, Golţ evocă şi recentele manevre navale de o amploare fără precedent ale marinei ruse în Marea Mediterană, încheiate oficial sâmbătă, la care au participat 26 de nave, aproape tot ceea ce Rusia a putut mobiliza pe cale maritimă spre coastele siriene şi care se pare nu au părăsit estul Mării Mediterane.
Acest grup naval ar urma să contracareze un eventual atac cu rachete de croazieră, ce ar putea fi lansate de nave şi avioane americane, în cazul în care Washingtonul ar decide că dictatorul sirian a recurs, din nou, la arme chimice împotriva propriilor cetăţeni, apreciază expertul militar independent rus.
Situaţia în care s-a trezit Rusia în Siria poate fi ilustrată prin afirmaţia unui comandant american care a descris astfel războiul din Vietnam: ‘Drumul nostru spre dezastru a fost acoperit de victorii’, consideră Aleksandr Golţ, care a criticat în repetate rânduri campania Kremlinului în Siria.
După ce a schimbat mersul conflictului cu ajutorul Rusiei şi a reuşit să preia sub control cea mai mare parte din ţară, preşedintele sirian Bashar Al-Assad nu doreşte să se retragă, ci să candideze la viitoarele alegeri, chiar dacă la un moment dat Moscova asigura că nu-l susţine până în pânzele albe pe liderul sirian.
‘Este clar că într-o ţară în care războiul civil a durat atât de mult timp, nici nu poate fi vorba de alegeri libere: oamenii vor fi sortiţi să-l voteze pe cel care, cu ajutorul forţei militare, controlează un anumit teritoriu’, notează expertul citat.
Citește și: Cel puțin 31 de soldați uciși în Siria, în ciocnirea cu gruparea Statul Islamic