Externe

Beny Steinmetz, arestat în Israel. Miliardarul este cercetat de DNA în dosarul „Ferma Băneasa”

Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogați oameni din Israel, a fost arestat pentru interogare de poliția locală. Este vorba despre acuzaţii de spălare de bani şi de corupere a unor oficiali guvernamentali din Guineea, în legătură cu alocarea unor zăcăminte. Compania sa BSG Resources (BSGR) este cel mai important acţionar în proiectul aurifer de la Roşia Montană.

Omul de afaceri este trimis în judecată în România, pentru implicarea în dosarul ferma Băneasa. Steinmetz este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor.

Dosarul de la DNA vizează retrocedarea ilegală a fermei Băneasa și a 47 de hectare din Pădurea Snagov către Paul de România. În dosar mai sunt implicați oamenii de afaceri Remus Truică, Dan Andronic, dar şi israelienii Tal Silberstein şi Moshe Agavi.

Beny Steinmetz este acuzat de coruperea unor oficiali guvernamentali din Guineea

“Această situaţie este urmare a investigaţiilor în curs, pe care BSGR le consideră depăşite, privind mită şi corupţie vizând BSGR”, transmite compania minieră într-un comunicat.

Potrivit BSGR, ancheta a fost iniţiată de Guvernul din Guineea şi de organizaţii internaţionale de poliţie din SUA, Marea Britanie şi Elveţia.

Compania a precizat că omul de afaceri are doar funcția de consultant în cadrul său.

Beny Steinmetz este acuzat de coruperea unor oficiali guvernamentali din Guineea, în legătură cu zăcămintele pe care le exploatează acolo. Împreună cu alți oameni de afaceri, Steinmetz ar fi plătit zeci de milioane de dolari unor oficiali de la Conakry.

Scandalul din jurul lui Steinmetz este legat de proiectul zăcământului de minereu de fier de la Simandou, din Guineea. Proiectul cu o valoare de 20 de miliarde de dolari a fost, la un moment dat, unul dintre cele mai valoroase din lume. Investitorul George Soroș și fostul premier britanic Tony Blair au fost și ei implicați în lupta pentru licența de exploatare a zăcământului.

Compania lui Steinmetz a câştigat în 2008 dreptul de a exploata jumătate din zăcământul Simandou. În 2010 compania a vândut 51% din drepturi gigantului brazilian minier Vale SA. Prețul stabilit pentru tranzacție a fost 2,5 miliarde de dolari, însă compania a primit doar 500 de milioane.

Drepturile de exploatare a BSGR au fost suspendate în 2014. O comisie guvernamentală a descoperit atunci dovezi de corupție în acordarea licențelor.

Steinmetz şi compania sa au susţinut însă că totul face parte din planul gigantului minier Rio Tinto. A doua companie ca mărime din lume, ar fi încercat să recâştige dreptul de exploatare a zăcământului de la Simandou.

În 2013, o instanță din New York a deschis o anchetă vizând spălarea de bani în legătură cu operațiunile de la zăcământ.

Share
Scris de
Oprea Raluca