Brexit, provocare juridică câștigată. Theresa May trebuie să obțină aprobarea Parlamentului pentru declanșarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Planurile lui Theresa May pentru declanșarea Brexitului s-au cufundat în haos astăzi, printr-o hotărâre dată de Înalta Curte, care spune că că ea nu poate ocoli Parlamentului.
Citește și: May si Putin isi exprima, in prima lor intalnire, speranta unei imbunatatiri a relatiilor britanico-ruse
Trei judecători au decis că primul-ministru nu are dreptul de a utiliza Prerogativul Regal pentru a invoca notificarea articolului 50 să părăsească UE, fără implicarea deputaților și colegiilor.
Guvernul a confirmat imediat că va contesta hotărârea la Curtea Supremă, cu speculația că acest caz ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiție.
May afirmă că referendumul prin care a fost decisă ieşirea ţării din UE şi puteri ministeriale nu au nevoie de un vot, însă criticii ei supun că acest lucru este neconstituţional.
Premierul a anunţat că va invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi va notifica UE cu privire la intenţia regatului de a părăsi blocul european până la sfârşitul lui martie, în urma deciziei britanicilor, prin referendumul din iunie, de a ieşi din Uniune, în pofida scorului strâns al consultării (51,9% la 41,8%).
Intenţiile Guvernului au fost contestate în acest caz – cu importante implicaţii constituţionale cu privire la echilibrul puterii între Parlament şi Guvern.
Theresa May vrea să folosească „prerogativa regală”, care permite Guvernului să se retragă din tratate internaţionale.
Reclamanţii argumentează, însă că ieşirea din UE va suprima drepturi, inclusiv libera mişcare în interiorul UE, şi subliniază că acest lucru nu poate să fie făcut fără aprobarea Parlamentului.
Acest articol a fost actualizat la: 2016-11-03T16:07:46+02:00 16:07
Acest site foloseste cookies.
Read More