O nouă catastrofă a avut loc în zona seismică numită Cercul de Foc al Pacificului, după cutremurele din Indonezia, care au făcut peste 2000 de morți.
Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismelor care s-au produs într-un interval de două ore în Indonezia şi apoi în ţara vecină, Papua Noua Guinee, cu magnitudinea de 6 şi respectiv 7, relatează joi AFP.
Ambele ţări se află în zona Cercului de Foc al Pacificului, o regiune cunoscută pentru cutremurele şi erupţiile vulcanice frecvente.
Mai întâi, pământul s-a cutremurat în cursul nopţii după un seism cu magnitudinea 6, cu epicentrul în largul insulelor indoneziene Java şi Bali.
Joi dimineaţa, un purtător de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor, Sutopo Purwo Nugroho, a raportat trei decese. Victimele au murit zdrobite după ce locuinţa lor din districtul Sumenep (estul insulei Java) s-a prăbuşit.
Chiar dacă daunele au fost relativ limitate, „cutremurul a lovit în mod brutal, astfel încât nu au avut timp să plece”, a explicat el.
Acest cutremur a avut loc la ora 18:44 GMT, la nord-est de vârful estic al Java, la o adâncime de 10,3 km, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).
Seismul a fost resimţit în Denpasar, capitala Bali, o insulă turistică unde se desfăşoară reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.
„A fost foarte puternic şi a durat mult timp”, a declarat o femeie pe nume Davy care s-a refugiat în parcarea unui hotel.
Seismul i-a speriat pe mulţi locuitori care şi-au părăsit casele. „Mi-am trezit imediat copiii mici şi i-am scos afară”, a declarat pentru AFP un locuitor din Bali, Ni Komang Sudiani, care a adăugat că toţi vecinii săi au luat-o la fugă.
Cutremurul a fost resimţit până în Surabaya, capitala provinciei estice Java, situată la aproximativ 200 km de Situbondo, oraşul cel mai apropiat de epicentru.
La 28 septembrie, un seism cu magnitudinea 7,5 urmat de un tsunami a distrus o bună parte din insula indoneziană Sulawesi, la circa o mie de kilometri nord de Situbondo. Bilanţul provizoriu a depăşit 2.000 de morţi.
În Papua Noua Guinee, cutremurul cu magnitudinea 7 s-a produs în zori, la ora 20:48 GMT. Epicentrul a fost stabilit la o adâncime de aproape 40 de kilometri, la 125 kilometri est de oraşul Kimbe, a indicat USGS.
Centrul pentru tsunami din Pacific a avertizat că un val produs în urma cutremurului ar putea lovi coastele acestei ţări şi Insulele Solomon, însă pericolul a trecut, a indicat joi Xinhua.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Biroului pentru gestionarea catastrofelor naturale, cu sediul în Port Moresby, nu au fost înregistrate pagube imediate.
USGS a estimat pe site-ul său că există o „probabilitate redusă de victime şi pagube” ca urmare a acestui cutremur.
Însă a amintit că „seismele recente din această regiune au provocat catastrofe ulterioare, cum ar fi tsunami şi alunecări de teren care au contribuit la pierderea de vieţi omeneşti”.
O replică a cutremurului din Papua Noua Guinee, cu magnitudinea de 6,2 s-a produs joi, potrivit China Earthquake Networks Center, citat de Xinhua.
Papua Noua Guinee nu şi-a revenit încă deplin după cutremurul cu magnitudinea de 7,5 de la sfârşitul lunii februarie. În urma acestui eveniment cel puţin 125 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar câteva sate montane au fost complet izolate.
Citește și: Un nou cutremur în Indonezia, de 5.3 grade pe scara Richter. Bilanţul dezastrului a depăşit 2000 de morţi
Acest site foloseste cookies.
Read More