Revista de satira Charlie Hebdo a fost tinta mai multor critici pe retelele de socializare dupa ce a prezentat victimele cutremurului din Italia sub forma unor feluri de mancare originare din peninsula, noteaza BBC, citat de news.ro.
Desenul din cel mai recent numar al revistei face referire la orasul Amatrice, cel mai afectat de seismul de 6,2 grade, care a avut loc saptamana trecuta.
Amatrice este orasul spaghetelor all’amatriciana, un fel de mancare ce contine sos de rosii si sunca de porc.
Imaginea realizata de Charlie Hebdo arata un barbat ranit si o femeie care stau langa un morman de daramaturi din care se pot vedea mai multe picioare. Fiecare dintre personaje a fost numit dupa un fel de mancare.
Citeste si: Cutremurul din Italia: O fetita si-a salvat sora cu pretul vietii
Barbatul bandajat reprezinta ”Penne in sos tomat”, femeia cu arsuri este descrisa ca ”Penne gratinate”, iar trupurile prinse sub daramaturi, drept ”Lasagna”. Totul, sub titlul ”Cutremur in stil italian”.
”Arata inca o data ca nu au respect pentru nimic. Asta nu este satira”, a fost unul dintre mesajele publicate de un utilizator Twitter.
”Desenul la care nu te asteptai. Demn de lauda ca satira este libera, dar bunul gust are limite”, a fost un altul. ”Este dezgustator. #CarlieHebdo trebuie sa inveti sa ai putin respect”, s-a exprimat un utilizator.
Desenul, care a facut inconjurul lumii a atras numeroase critici, iar in Italia, ziarele La Stampa si Corriere della Serra au facut referire la acesta.
Nu este prima data cand hashtag-ul #CharlieHebdo este folosit in media pentru exprimarea furiei provocate de unele dintre desenele realizate.
”Cand luau peste picior religii si refugiati morti toti ati spus «libertate de exprimare», acum sunteti jigniti?”, este un mesaj publicat vineri pe Twitter.
In 2015, revista a publicat un desen care il avea drept protagonist pe Alan Kurdi, copilul sirian inecat in timp ce trecea cu familia Marea Mediterana, si cateva schite controversate cu profetul Mohamed.
In ciuda actualei controverse, publicatia, vazuta ca un exponent al libertatii de exprimare, este aparata de multi cu hashtag-ul #JeSuisCharlie.