Connect with us
Christopher Plummer a murit la 91 de ani. Îl știai din „Sunetul Muzicii”

Externe

Christopher Plummer a murit la 91 de ani. Îl știai din „Sunetul Muzicii”

Christopher Plummer, veteran și respectat actor a avut o carieră încă din anii 1950. A câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru filmul Beginners în 2011.

Christopher Plummer, actorul canadian uimitor a murit la 91 de ani.

Avea o carieră de șapte decenii, inclusiv filme de renume precum Sunetul muzicii, Omul care ar fi rege și Toți banii din lume, a murit la vârsta de 91 de ani.

Familia sa a confirmat știrea, spunând că a murit liniștit acasă în Connecticut, alături de soția sa de 53 de ani, Elaine Taylor.

Christopher Plummer a murit. Actorul era o legendă la Hollywood

„Chris a fost un om extraordinar care și-a iubit profund și și-a respectat profesia cu mari maniere de modă veche, umor care se deprecia și muzica cuvintelor. A fost o comoară națională care și-a savurat profund rădăcinile canadiene. Prin arta și umanitatea sa, el ne-a atins toate inimile și viața sa legendară va rezista pentru toate generațiile viitoare. El va fi pentru totdeauna alături de noi ”, a declarat Lou Pitt, prietenul său de lungă durată.

Prima apariție în film a lui Plummer a fost în Stage Struck din 1958, o dramă din culise în care interpretează un scriitor îndrăgostit de ingenua lui Susan Strasberg. Cel mai mare succes al său, și cel mai bine cunoscut rol, a fost Trapp în Sunetul Muzicii în 1965.

Mai recent, în 2017, a intervenit cu scurt timp pentru a-l înlocui pe Kevin Spacey în regia Ridley Scott, Toți banii din lume, după ce Spacey a fost acuzat de abateri sexuale. Scott l-a lăudat pe Plummer la acea vreme, spunându-i lui The Guardian că „[are] acest farmec enorm, indiferent dacă face King Lear sau The Sound of Music”. Scott a adăugat: „Tipul acesta este o adevărată carte de colorat, poate face orice”.

Cine a fost Christopher Plummer

Născut Arthur Plummer la Toronto în 1929, strănepotul lui John Abbott, al treilea prim-ministru al Canadei, și a crescut în Quebec vorbind fluent engleza și franceza. După ce a părăsit școala, s-a alăturat Teatrului de Repertoriu din Montreal și, după o scurtă perioadă pe Broadway, a obținut primul său rol principal ca Hal în Henry V la festivalul Stratford din Ontario din 1956 . Au urmat mai multe roluri scenice, atât în ​​Stratford, cât și pe Broadway, inclusiv prima sa nominalizare la Tony în 1959 pentru cel mai bun actor în JB-ul lui Archibald MacLeish , care a fost regizat de Elia Kazan. De asemenea, a obținut roluri cu Royal Shakespeare Company din Marea Britanie, interpretând Benedick în producția din 1961 Much Ado About Nothing (alături de Geraldine McEwan) și rolul principal al lui Richard III în același an.

Filmul Sunetul Muzicii, lansat cu un succes uriaș în 1965, a dovedit progresul lui Plummer către un actor fantastic. Adaptat din musicalul scenic Rodgers și Hammerstein despre familia Von Trapp care cânta în viața reală, Plummer a fost inițial reticent în a-și asuma rolul și, în 2018, i-a spus The Guardian că este „furios” când a aflat că vocea sa cântătoare va fi dublat.

„Am lucrat la cântatul meu atât de mult timp, dar în acele vremuri aveau pe cineva instruit care să cânte prin dublare. Am spus: „Singurul motiv pentru care am făcut acest lucru sângeros a fost ca să pot face un musical pe scenă pe film!”, declara la acel moment acotrul.

Cunoscutul său dezgust pentru film s-a calmat de-a lungul timpului: „Mi-am făcut pace cu el”, a adăugat el. „La început m-a enervat.

M-am gândit: „Oamenii aceștia nu mai văd vreodată vreun film? Este singura pe care au văzut-o vreodată? … Dar sunt recunoscător filmului și lui Robert Wise, care este un regizor și un gentleman grozav, și Julie [Andrews], care a rămas o prietenă grozavă.”

După The Sound of Music, Plummer a fost la căutare ca actor de personaj în filme de înaltă calitate, apărând într-o mare varietate de materiale, de la The Royal Hunt of the Sun și The Battle of Britain în 1969, până la Waterloo epica lui Sergei Bondarchuk (1970 ) și Return of the Pink Panther (1975). A interpretat rolul lui Rudyard Kipling în Omul care ar fi rege și Sherlock Holmes în Murder By Decree (1979). De asemenea, a avut succes pe scenă, câștigând un premiu Tony în 1973 pentru rolul principal în musicalul Cyrano.

Deși a continuat să lucreze constant în anii 1980 și 90, calitatea rolurilor sale pe ecran a început să se reducă. A acceptat roluri în Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991) ca general Klingon Chang, iar Malcolm X (1992), de Spike Lee, ca capelan al închisorii rasiste; a jucat, de asemenea, virologul Leland Goines în 12 Monkeys (1995) și jurnalistul TV Mike Wallace în The Insider (1999). Opera sa de scenă, ca și până acum, a apărut pentru a-l susține, cu un alt premiu Tony în 1997 pentru rolul principal în Barrymore, despre actorul shakespearian John Barrymore și un rege Lear în 2002 , în regia lui Jonathan Miller, care a dus la o altă nominalizare la Tony după transferul său la Broadway în 2004.

Cu toate acestea, pe măsură ce se apropia de 80 de ani, cariera de ecran a lui Plummer sa bucurat de o revoltă bruscă. În 2010, a primit prima nominalizare la Oscar, pentru filmul biografic Tolstoi The Last Station . Deși Plummer a pierdut în fața lui Christoph Waltz pentru cea mai bună statuetă de actor secundar, nominalizarea a stârnit o mulțime de interes pentru munca sa, iar doi ani mai târziu, Plummer a câștigat Oscarul în aceeași categorie pentru Începători , pentru rolul său de om care iese ca gay în ultimii ani – și, la 82 de ani, el rămâne cel mai vechi actor care a câștigat un Oscar.

Plummer a doborât ulterior un alt record de Oscar legat de vârstă, ca cel mai vârstnic actor nominalizat, când și-a asigurat în 2018 al treilea semn de Oscar în vârstă de 88 de ani, pentru Toți banii din lume, în care l-a interpretat pe J Paul Getty, plutocratul nepotul a fost răpit de mafie în 1973.

Regizorul filmului, Ridley Scott, a spus mai târziu că Plummer a fost prima sa alegere pentru rol, dar că a fost oferită lui Spacey din cauza vârstei lui Plummer. Spacey a fost renunțat după terminarea filmului, iar Scott a reasamblat distribuția și echipa pentru a filma scene noi.

Plummer a fost numit însoțitor al Ordinului Canadei în 1968 și în 2001 a primit un premiu de guvernator general pentru realizările artistice de-a lungul vieții. A fost căsătorit de trei ori, cu Tammy Grimes, Patricia Lewis și Elaine Taylor și a avut o fiică, actorul Amanda Plummer, cu Grimes.

Cristiana Aștefănoaiei este senior editor la huff.ro, până acum a mai fost prezentator TV la o televiziune locală din Galați, Redactor Șef la Revista Teo, Social Media Manager la conturile Air24 GATE SRL, precum STIRI24

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Doliu în lumea cinematografică. A murit la venerabila vârstă de 97 de ani – Modish News

  2. Pingback: Christopher Plummer a murit la 91 de ani. Îl știai din „Sunetul Muzicii” - RomaniaTaraMea.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top