Alegeri prezidențiale din Republica Moldova. Nouă candidați sunt în cursa pentru Președinția Republicii Moldova. Primul tur de scutin va avea loc duminic. Iată care sunt candidații la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în ordinea în care sunt trecuți pe buletinele de vot.
Citește și:cEugen Tomac, președintele PMP: „Traian Băsescu, soluția cea mai bună pentru premier”
Mihai Ghimpu este candidatul PL la funcția de președinte al Republicii Moldova și s-a lansat în campanie cu sloganul „Uniţi pentru Unire” în Piaţa Unirii Principatelor din oraşul Iaşi, România. Ghimpu a declarat că începe bătălia decisivă pentru reunificarea celor două state româneşti.
„Vreau să nu mai existe diferenţă în România şi Republica Moldova, vreau ca cele două pământuri să aparţină singure ţări, iar ţara noastră să fie România, aşa cum au decis moldovenii şi muntenii în 1859, transilvănenii şi ardelenii în 1918”, a spus Ghimpu făcând o incursiune în istoria românilor, potrivit news.ro.
Iurie Leancă este candidat din partea Partidul Popular European din Moldova, fost ministru de externe (2009 – 2012) și fost prim-ministru (2012 – 2015).
Iurie Leancă s-a lansat în lupta pentru funcţia de preşedinte al Republcii Moldova cu sloganul „Mergem spre vest. Facem o Moldovă prosperă”.
Fostul premier a declarat că preşedintele trebuie să fie liantul în societate, care uneşte poporul, care supraveghează şi taxează politicienii ce nu-şi fac treaba.
Dumitru Ciubaşenco este candidatul din partea Partidul Nostru și fost corespondent la Chişinău al agenţiei de ştiri Reuters.
Candidatul Partidului Nostru, Dumitru Ciubaşenco s-a lansat în campanie cu scopul declarat de a elibera Republica Moldova de Vlad Plahotniuc. „Scopul nostru este să scăpăm ţara de Plahotniuc. Dacă voi face asta, voi fi mulţumit. Nu e puţin. Statul islamic moldovenesc condus de Vlad Plahotniuc”„ a spus candidatul la prezidenţiale.
Ciubaşenco îşi mai doreşte dizolvarea Parlamentului de la Chişinău.
Maia Sandu este candidatul în cursa pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate și fost ministru al educaţiei (2012 – 2015);
Programul Maiei Sandu, a fost numit „Contract cu cetăţenii”. Astfel, în primul punct al contractului Sandu garantează că Preşedinţia va deveni „vocea oamenilor”. Mai mule, ea a sugerat că mandatul actualului preşedinte Nicolae Timofti, poreclit „raţa mută”, nu a fost simţit de cetăţeni.
Dacă va fi aleasă preşedinte al ţării, Maia Sandu promite că va efectua prima deplasare în Occident, spre deosebire de contracandidatul său socialist, şi că va face tot ce îi stă în putere pentru a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană.
În privinţa desemnării responsabililor în funcţii-cheie numite de preşedinte, ea dă asigurări că va numi „oameni integri”, spre deosebire de Dodon care vrea să pună accent pe „patrioţi”.
Igor Dodon este candidat din partea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, fost ministru al economiei (2006 – 2009) şi viceprim ministru (2008 – 2009)
Igor Dodon s-a lansat oficial în campania prezidenţială pentru alegerile din 30 octombrie 2016 cu sloganul „Moldova are viitor”.
Liderul PSRM, care crede că ar putea câştiga din primul tur de scrutin, susţine că luptă pentru securitatea statului, neutralitate şi identitate moldovenească. El promite o economie puternică, dreptate socială şi relaţii de prietenie cu Rusia.
„Din acest an începe eliberarea Republicii Moldova. Primul decret va fi cu privire la furtul secolului, pe care hoţii de la guvernare vor să-l pună pe spatele cetăţenilor. Al doilea decret va avea ca scop relansarea relaţiilor economice cu Rusia, iar al treilea va fi contracararea acţiunilor unioniste din ultimul timp, anti-statale şi anti-naţionale”, a declarat Igor Dodon. Candidatul pro-rus şi-a exprimat speranţa că după alegeri politica în ţară va fi de mai bună calitate, „mai aproape de popor, cu un şef de stat ferm şi cu caracter”.
Silvia Radu (candidat independent) – fostă preşedinte al companiei Gas Natural Fenosa în Moldova (2008 – 2015);
Maia Laguta (candidat independent) este singurul candidat la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova care nu are panouri sau spoturi electorale difuzate în presă.
Ea a fost jurnalist, apoi regizor. De asemenea, Laguta a lucrat ca antrenor la Clubul sportiv “Dinamo” şi a ocupat functia de director adjunct al Centrului de Protecţie a drepturilor consumatorului.
În iunie 2011 a participat la alegerile generale locale în calitate de candidat la funcţia de primar al municipiului Chişinău, din partea Partidului “Patrioţii Moldovei”
În prezent, este preşedinte al Asociaţiei Obşteşti “Salvgardare”.
Ana Guţu (Partidul „Dreapta”) – fostă deputată în Parlamentul Republicii Moldova (2009 – 20014);
Valeriu Ghileţchi (candidat independent) – deputat (1998 – 2001 şi după 2009) şi pastor baptist.
Marian Lupu (Partidul Democrat) şi Andrei Năstase (Platforma Dreptate şi Adevăr) s-au retras din cursă, pentru a o susţine pe Maia Sandu.
Alte patru candidaturi – Valeria Pavlicenco (Partidul Naţional Liberal), Vasile Tarlev, Ion Dron şi Roman Mihăeş (toţi trei independenţi) nu au fost validate. Politicienii nu au reuşit să strângă minimum de 15.000 de semnături prevăzute de lege, informează news.ro.
Acest site foloseste cookies.
Read More