Externe

Colecție de tablouri în valoare de sute de milioane de euro, dovedite a fi originale. Cui aparțin operele de artă

Un tribunal din Germania a admis vineri că o colecţie de tablouri în valoare de sute de milioane de euro, confiscată de autorităţi sub suspiciunea de fals, este aproape sigur originală, informează vineri The Telegraph.

Itzhak Zarug, un dealer de artă în vârstă de 70 de ani care a fost arestat de poliţia germană şi reţinut timp de trei ani sub acuzaţia că ar fi condus o reţea internaţională specializată în fraude, a fost absolvit de acuzaţii.

Tribunalul a hotărât ca Zarug să primească înapoi aproape toate cele circa 1.800 de tablouri moderniste realizate în Rusia – cu excepţia a trei dintre ele – confiscate de autorităţi în anul 2013.

Instanţa a hotărât că investigaţia internaţională desfăşurată timp de cinci ani nu a descoperit nicio dovadă care să susţină faptul că picturile ar fi false.

”Raţiunea şi dreptatea au învins, iar picturile mele pot fi admirate în sfârşit fără suspiciuni sau îngrijorări”, a declarat Zarug într-un comunicat.

”Sunt mulţumit că acuzaţiile împotriva mea şi contra tablourilor mele s-au dovedit a fi nefondate. Analizele detaliate ştiinţifice şi istorice nu lasă nicio urmă de îndoială că aceste tablouri sunt adevărate şi originale capodopere ale avangardismului rus”, a adăugat dealerul de artă.

Zarug a adunat una dintre cele mai importante colecţii din lume de pictură avangardistă rusă vânând opere pierdute în estul Europei după căderea comunismului.

Tablouri pictate de artişti precum Marc Chagall şi Kazimir Malevich au fost interzise în Uniunea Sovietică sub Stalin, iar multe dintre acestea s-au răspândit şi au fost ascunse pentru a fi protejate.

La momentul în care Zarug a început să lucreze la această colecţie, nu exista un interes la nivel internaţional faţă de operele acestor artişti, ceea ce i-a permis să cumpere unele dintre aceste opere de artă chiar şi cu 25 de dolari.

De atunci, însă, valoarea lor a crescut considerabil. În 2008, un tablou de Malevich s-a vândut cu 60 de milioane de dolari.

Estimările privind valoarea totală a colecţiei lui Zarug variază din cauza procesului în care a fost implicat şi a acuzaţiilor de fals. Valoarea actuală a colecţiei s-ar ridica la peste 750 de milioane de euro, notează sursa citată.

În 2013, poliţia a descins într-o galerie deţinută de Zarug în oraşul german Wiesbaden, iar el a fost arestat sub acuzaţia că ar fi condus o reţea internaţională specializată în fraudă, care se ocupa cu comercializarea de falsuri.

Zarug a fost arestat timp de trei ani şi a fost eliberat în 2016 când au început să iasă la lumină dovezi potrivit cărora cazul împotriva sa se clătina. Ca urmare, tribunalul a solicitat analiza exhaustivă a tablourilor. Mai multe investigaţii au fost realizate separat în Marea Britanie, Franţa, Israel, Spania şi Elveţia şi peste zece experţi au depus mărturie la tribunal.

”Dacă s-ar fi demonstrat aceeaşi sârguinţă anterior arestării mele am fi putut fi scutiţi de acest chin”, a declarat Zarug joi. El a adăugat că nu este un lucru neobişnuit să se ridice semne de întrebare când vine vorba de autenticitatea operelor avangardiste ruse, ”însă aceasta nu justifică o vânătoare de vrăjitoare”.

În lumea obiectelor de artă, lucrările reprezentative pentru avangardismul rus sunt celebre pentru uşurinţa cu care pot fi falsificate, în special deoarece există prea puţine dovezi privind picturile rătăcite, iar materialele utilizate de artişti la crearea lor sunt uşor de procurat în comparaţie cu cele folosite în perioade mai vechi.

Tribunalul a dispus, totuşi, reţinerea a trei dintre picturile din colecţia lui Zarug, acestea urmând să fie supuse unor teste aprofundate.

Instanţa a decis de asemenea absolvirea de acuzaţii a lui Moez Ben Hazaz, care a lucrat ca manager la galeria din Wiesbaden deţinută de Zarug. Hazaz a recunoscut ulterior că a falsificat datele privind provenienţa unora dintre opere pentru a creşte preţul acestora şi a fost condamnat la închisoare, dar a fost eliberat în contul perioadei petrecute în arest. Tribunalul a acceptat că Zarug nu a ştiut despre aceste fapte şi a fost exonerat de implicare.

”Sper că acum voi putea trece peste această chestiune şi mă voi putea concentra pe aducerea în faţa unui public mai mare a acestei perioade fascinante din istoria artei”, a mai spus Zarug.

 

CITEȘTE ȘI:

Ce se întâmplă în aceste momente cu polițistul care a împușcat în cap un tânăr! A primit vestea astăzi

Acest articol a fost actualizat la: 2023-04-18T20:02:15+03:00 20:02

Share
Scris de
Vlad Mirabela

Acest site foloseste cookies.

Read More