Columbia: Cetățenii au respins prin referendum pacea cu gherila Farc

03.10.2016
Columbia: Cetățenii au respins prin referendum pacea cu gherila Farc

Columbienii au respins duminică la limită, în pofida tuturor aşteptărilor, pacea cu gherila Farc, într-un referendum pe tema acordului vizând să pună capăt celor 52 de ani de conflict, însă preşedintele Juan Manuel Santos a anunţat că nu se „predă”, relatează AFP.

„Nu mă voi preda şi voi continua să caut pacea”, a declarat şeful statului într-o alocuţiune televizată. El a anunţat că armistiţiul bilateral şi definitiv, respectat din 29 august, „rămâne valid şi va rămâne în vigoare”.

Aproape în acelaşi moment, Timoşenko, liderul Farc, a dat asigurări de la Havana, sediul negocierilor de pace, că luptătorii de gherilă „îşi menţin voinţa şi îşi reiterează dispoziţia de a folosit doar vorbele ca armă de construire a viitorului”.

Dintre cele 99,98% buletine de vot nunărate, cele cu „nu” se impuneau cu 50,21% în faţa celor cu „da” (49,78%), la patru ore după închiderea secţiilor de votare în acest scrutin considerat crucial.

Aproape 34,9 milioane de alegători au fost chemaţi să răspundă cu „da” sau „nu” întrebării „Susţineţi acordul final de încheiere a conflictului şi construire a unei păci tabile şi durabile?”, titlul documentului de 297 de pagini care a rezultat după aproape patru ani de negocieri în Cuba,

„V-am convocat pentru ca voi să decideţi să susţineţi sau nu ceea ce s-a oferit în vederea încheierii conflictului cu Farc, iar majoritatea, cu o marjă mică, a spus nu”, a adăugat Santos, adersându-se columbienilor. „Cealaltă jumătate a ţării a spus da”, a subliniat el.