Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade s-a produs marţi în Marea Timor, la sud de insula Timor al arhipelagului indonezian. Din fericire, nu a fost declanşată alerta de tsunami.
Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), care înregistrează activitatea seismică în întreaga lume, a localizat epicentrul la 8 kilometri în adâncul mării şi la 98 de kilometri sud-est de Kupang, capitala provinciei indoneziene Nusa Tenggara de Est.
Localitatea cea mai importantă din apropierea seismului este Habo, situată la 71 de kilometri distanţă de epicentru.
Cel puţin 557 de persoane au murit şi aproape 400.000 au rămas fără case în urma celor patru cutremure de 6,3 şi 6,9 grade înregistrate în insula indoneziană Lombok între 29 iulie şi 19 august.
Citește și: Cutremur în România, în județul Vrancea, pe 22 august
Indonezia este situată în zona supranumită Cercul de Foc al Pacificului, unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă cutremure frecvente – aici se înregistrează aproximativ 85% din activitatea seismică mondială.
Cel puţin 37 de persoane şi-au pierdut viaţa iar alte câteva zeci au fost rănite în urma seismului cu magnitudinea de 7 grade produs pe 19 august în Indonezia.
Citește și: Cutremur de 5,9 grade în Iran. Cel puțin 2 oameni au murit, iar peste 240 au fost răniți
Seismul s-a produs în apropiere de insula indoneziană Lombok, la o săptămână după ce un prim cutremur care a avut loc pe această insulă turistică, situată la est de Bali, a provocat 17 victime, transmite AFP.
Agung Pramuja, un reprezentant al serviciilor de intervenţie din Mataram, principalul oraş al insulei, a indicat pentru AFP că bilanţul morţilor a ajuns la 37.
Mai înainte, un purtător de cuvânt al echipelor de salvare din Mataram anunţase 19 persoane decedate. Printre acestea, se aflau un copil de un an şi o persoană de 72 de ani.
Pe de altă parte, agenţia dpa, care citează din presa locală un oficial al agenţiei de gestionare a dezastrelor, relevă că 39 de oameni au murit în urma cutremurului de duminică, numărul cel mai mare de victime, 29, fiind înregistrat în nordul insulei Lombok.
Seismul, care a avut epicentrul la o adâncime de 10 kilometri, a fost urmat de circa 20 de replici, dintre care una cu magnitudinea de 5,4. Autorităţile au lansat imediat după mişcarea telurică o alertă de tsunami care a fost apoi anulată.
În anul 2004, un tsunami cauzat de un cutremur cu magnitudinea de 9,3 grade în largul insulei Sumatra (vestul Indoneziei) a provocat 220.000 de morţi în ţările riverane la Oceanul Indian, dintre care 168.000 în Indonezia.