Externe

Cutremur de 7.3 grade în Noua Zeelandă în Insula Kermadec, alertă TZUNAMI

Un cutremur de 7.2 grade pe scara Richter s-a produs în Noua Zeelandă, la ora locală 01:59, ora României. Centrul cutremurului a fost insula Kermadec, unde a fost emisă și o alertă de Tzunami.

Momentan NU se cunosc detalii despre victime sau pagube materiale.

Aplicația de monitorizare a cutremurelor EMSC a raportat inițial cutremurul la magnitudinea de 7.2 grade, iar ulterior a fost revizuit la 7.3.

Hawai posibil Tsunami din cauza seismului din Noua Zeelandă

Tsunami Hawai Noua Zeelandă, 16 iunie ora locală a României 01:59

Un alt cutremur semnificativ pe 30 octombrie

Un puternic seism s-a produs marţi la ora locală 15:14 (02:14 GMT), în centrul Insulei de Nord din Noua Zeelandă, informează DPA, citând GeoNet.

Cutremurul cu magnitudinea 6,7 a avut epicentrul la o adâncime de 207 kilometri, la circa 35 de kilometri sud-vest de Taumarunui.

Seismul a durat aproximativ 30 de secunde şi a fost resimţit în zone extinse din ţară.

Activitatea Parlamentului din capitala Wellington, situată la 360 de kilometri distanţă de epicentru, a fost suspendată după cutremur.

Nu au fost înregistrate pagube materiale imediate, notează DPA.

South Island din Noua Zeelandă s-ar putea confrunta cu un cutremur major în viitorul apropiat (studiu)

South Island din Noua Zeelandă s-ar putea confrunta cu un cutremur major în viitorul apropiat, care ar putea remodela regiunea şi izola peste 10.000 de locuitori, avertizează oamenii de ştiinţă într-un nou studiu, potrivit DPA.

Alpine Fault, care se află de-a lungul şirului muntos Southern Alps din Noua Zeelandă, are un istoric în ceea ce priveşte mişcările telurice produse o dată la 300 de ani. Cel mai recent cutremur major a avut loc în 1717, iar „un cutremur similar va avea loc în curând”, se arată într-o număr special al Jurnalului de Geologie şi Geofizică, apărut marţi.

Alunecările de teren şi fisurile apărute în suprafaţa faliei ar putea forma peste 120 de blocaje pe autostrăzile din South Island, potrivit unuia dintre studiile apărute în jurnal şi semnat de Tom Robinson de la Universitatea Durham din Marea Britanie.

Unele dintre blocaje ar putea necesita peste şase luni pentru a fi eliberate şi ar putea forţa evacuarea unui număr mare de turişti – de cinci ori mai mulţi decât cei afectaţi de cutremurul Kaikoura din 2016 cu o magnitudine de 7,8 – atât pe cale maritimă, cât şi pe calea aerului, se spune în studiu.

Oamenii de ştiinţă au studiat ultimele 27 de fisuri produse în falia Alpine de-a lungul a 8.000 de ani şi au calculat că fenomenele au avut loc la intervale de 291 de ani, cu o marjă de eroare cuprinsă între unul şi 23 de ani, provocând un cutremur cu magnitudinea de circa 8,1.

”Deşi Noua Zeelandă, Aotearoa în limba maori, era locuită de maori de circa jumătate de mileniu atunci când s-a produs cutremurul, există foarte puţine relatările orale ale evenimentului”, spun editorii. Dovezile producerii fenomenului au fost păstrate de copaci, sedimente şi de întregul peisaj de pe coasta de vest a South Island.

Falia are o importanţă globală pentru cercetători, mai precizează revista. ”Oferă ocazia de a studia o falie majoră în timpul ciclului tipic de acumulare a energiilor înaintea unui cutremur viitor, de a căuta precursorii marilor cutremure şi de a înţelege evoluţia pe termen lung a faliilor şi formarea rocilor din astfel de zone”.

Share
Scris de
Laurențiu Emanuel