Un cutremur de magnitudine 7,3 s-a produs marţi în nordul Venezuelei. S-a emis o alertă de tsunami, dar apoi această alertă a fost ridicată.
US Geological Survey (USGS, serviciul de monitorizare geologică din SUA) a precizat că mişcarea seismică a avut loc la 123,11 km sub suprafaţa scoarţei terestre.
Centrul american pentru tsunami în Pacific a apreciat că este posibil să se declanşeze mai multe tsunami mici de-a lungul coastei de nord a Venezuelei, în apropierea epicentrului.
Jessica Turner, geofizician în cadrul USGS, a precizat că adâncimea mare amortizează o parte din efecte, dar un cutremur de o asemenea magnitudine va produce probabil daune, având în vedere şi vulnerabilitatea construcţiilor din zonă.
Ministrul venezuelean de interne, Nestor Reverol, a transmis însă prin internet că nu s-au raportat imediat pagube materiale sau informaţii despre eventuale victime.
Reuters relatează că seismul a fost resimţit şi în capitala venezueleană, Caracas, precum şi în insule la vest şi la nord de epicentru, cum ar fi Trinidad şi Tobago sau Saint Lucia.
Mișcarea seismică a provocat o panică mare în Venezuela, iar oamenii au ieșit speriați din locuințele lor, de teama unei tragedii.
Venezuela trece printr-o profundă criză economică pe care seismul nu poate decât să o agraveze.
Indonezia, un arhipelag format din 17.000 de insule şi insuliţe, se află pe centura de foc a Pacificului, o zonă cu puternică activitate seismică. Dar este rar ca o singură insulă să fie afectată de seisme atât de puternice.
Cum se explică această serie de seisme exact pe această insulă?
Arhipelagul indonezian s-a format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice: indo-pacifică, australiană şi eurasiatică. Cutremurele de pământ care au zguduit insula Lombok de la sfârşitul lunii iulie sunt rezultatul coliziunii între placa australiană şi cea eurasiatică, potrivit geologilor.
Compresia celor două plăci provoacă o activitate de-a lungul unei zone de ruptură tectonică numită arcul vulcanic Flores, care se extinde din partea de est a insulei Java şi insula Timor. Lombok se află între cele două insule.
„Există potrivit dovezilor diferite părţi ale structurii tectonice care se mişcă în acest moment şi provoacă perturbări” generând seisme, explică Chris Elders, expert în tectonica plăcilor de la Universitatea Curtin, din vestul Australiei.
Acest articol a fost actualizat la: 22 august 2018 12:30