Declarațiile surprinzătoare ale preşedintelui american, Donald Trump. Acesta a declarat, vineri, că el ”nu este mai presus de lege” şi a reafirmat că are ”dreptul absolut” de a-şi acorda graţierea prezidenţială în ancheta privind o posibilă complicitate între Rusia şi echipa sa din campania prezidenţială din 2016, relatează AFP.
„Nu sunt deasupra legii. Vreau ca nimeni să nu fie mai presus de lege”, a declarat el presei înainte de a pleca în Canada unde va participa la summitul G7 în Quebec. „Da, am dreptul absolut de a mă ierta. Dar nu o voi face pentru că nu am făcut nimic rău”, a adăugat el.
”Nu a existat nicio înţelegere secretă, nici un obstacol, este o ficţiune creată din multe piese şi o vânătoare de vrăjitoare”, a spus preşedintele american.
Trump a provocat un scandal după ce a afirmat că are ”dreptul absolut” de a-şi acorda graţiere prezidenţială, într-un mesaj difuzat luni pe Twitter, referindu-se la ancheta privind posibile înţelegeri între echipa sa de campanie şi Moscova în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2016 precum şi o eventuală „obstrucţionare a justiţiei” din partea sa.
Preşedintele SUA a intensificat în ultimele luni criticile la adresa acestei anchete efectuate de către procurorul special Robert Mueller, un fost şef FBI respectat atât de republicani cât şi de democraţi.
Citește aici: Trump anulează summitul SUA – Coreea de Nord
Problema îi împarte pe experţi în tabere diferite, în timp ce mulţi politicieni, democraţi precum şi republicani, au avertizat împotriva consecinţelor politice ale unei astfel de decizii.
Preşedintele american Donald Trump l-a ‘felicitat’ luni seara pe omologul său rus Vladimir Putin pentru reînvestirea în funcţie pentru al patrulea mandat.
De asemenea, președintele Statelor Unite ale Americii a subliniat prin intermediul unui comunicat importanţa dreptului de a manifesta în mod paşnic după ce aproximativ 1.600 de persoane au fost arestate, între care şi principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, în urma unor acţiuni de protest anti-Putin sâmbătă.
„În primul rând, preşedintele îl felicită şi este nerăbdător să ajungă la momentul când vom putea avea o relaţie bună cu Rusia”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albei, Sarah Sanders.
„Cu toate acestea, SUA apreciază că toată lumea are dreptul de a fi ascultată şi de a se aduna în mod paşnic”, a adăugat ea.
Donald Trump a fost criticat în SUA în martie pentru că l-a sunat pe Vladimir Putin pentru a-l felicita pentru realegerea sa în scrutinul prezidenţial, într-un climat deosebit de tensionat între ţările occidentale şi Moscova, acuzată de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale pe teritoriul Marii Britanii.
Acest site foloseste cookies.
Read More