Externe

Executivul uzbek a anuntat decesul presedintelui Islam Karimov, dupa o zi de speculatii

Reprezentantii executivului si legislativului uzbek au confirmat vineri seara moartea presedintelui Islam Karimov, dupa o zi de speculatii cu privire la decesul liderului care a detinut in ultimii 26 ani frâiele puterii din fosta republica socialista central-asiatica, scrie News.ro.

Citeste si: Dictatorul uzbek Islam Karimov a murit – surse

Citeste si: Nicolae Vieru, fostul presedinte al Federatiei Romane de Gimnastica, a incetat din viata

De asemenea, presedintele Vladimir Putin si-a transmis condoleantele si a anuntat prezenta unei delegatii ruse condusa de premierul Dimitri Medvedev la inmormântarea liderului uzbek, transmite Reuters.

Islam Karimov va fi inmormântat sâmbata in localitatea uzbeka Samarkand, pentru a respecta traditiile musulmane.
Premierul Savkat Mirzioiev a fost desemnat drept liderul comisiei insarcinata cu organizarea funeraliilor de stat din localitatea natala a fostului presedinte Karimov.

Analistii il considera pe premierul uzbek drept favorit pentru preluarea puterii. Insa presedintia interimara a fost preluata de catre Nigmatilla Iuldasev, care indeplinesete functia de presedinte a Senatului din Uzbekistan.
Presedintele Karimov, in vârsta de 78 de ani, a suferit un atac vascular cerebral in timpul weekend-ului, iar fiica acestuia a anuntat la inceputul saptamânii ca este in stare stabila si se recupereaza la terapie intensiva.

Insa, publicatiile de opozitie au inceput sa speculeze moartea presedintelui uzbek de luni, pentru ca informatile sa fie intârite la miercuri de relatari legate de pregatirea orasului natal al acestuia pentru organizarea unor funeralii de stat.

Jurnalistii Reuters au anuntat vineri dimineata, citând trei surse diplomatice uzbeke, ca Islam Karimov a decedat la Taskent ca urmare a atacului cerebral suferit. Insa, executivul uzbek a intârziat sa confirme informatia, chiar si dupa ce premierul turc, Binali Yildirim, si-a transmis condoleantele.

”Presedintele uzbek Islam Karimov a murit. Dumnezeu sa-l ierte. Republica Turca imparte durerea si tristetea cu poporul uzbek”, a declarat Yildirim intr-un interviu televizat.

De asemenea, presedintele georgian Georgi Margvelashvili si-a transmis condoleantele poporului uzbek pentru moartea neconfirmata a liderului Islam Karimov, care a fost adeseori acuzat de organizatiile umanitare pentru reprimarea opozitiei si conducerea unei adevarate dictaturi in tara central-asiatica.

Karimov a condus Uzbekistanul – un exportator important de bumbac si totodata o tara cu zacaminte bogate de aur si gaze naturale – cu o mâna de fier incepând din 1989, mai intâi ca lider comunist, iar apoi ca presedinte, dupa implozia URSS in 1991, potrivit News.ro.

Pretendentii cei mai credibili la succesiunea lui Islam Karimov sunt in realitate premierul sau Savkat Mirzioiev si vicepremierul Rustam Azimov.

Share
Scris de
Mihaela Dorobantu

Acest site foloseste cookies.

Read More