Externe

Festivități înainte de inaugurarea Ambasadei SUA la Ierusalim. Ce a făcut România

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost duminică seara gazda unei recepţii la ministerul de externe al Israelului, în ajunul mutării la Ierusalim a ambasadei Statelor Unite, relatează Reuters.

Printre oaspeţi s-au aflat secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, şi fiica şi ginerele preşedintelui american Donald Trump, Ivanka Trump şi Jared Kushner.

Israelul a comunicat că la recepţie au fost invitaţi reprezentanţi ai tuturor celor 86 de ţări care au misiuni diplomatice în această ţară. Dintre aceştia, şi-au confirmat prezenţa 33; ministerul român de externe a anunţat, printr-un comunicat primit duminică de Agerpres, participarea unui reprezentant al ambasadei României de la Tel Aviv.

Netanyahu a făcut apel la toate ţările să urmeze exemplul Statelor Unite: „Mutaţi-vă ambasadele la Ierusalim, fiindcă aşa este corect. Mutaţi-vă ambasadele la Ierusalim fiindcă astfel se promovează pacea, fiindcă pacea nu se poate construi pe baza unor minciuni”. El a arătat că „în orice acord de pace imaginabil Ierusalimul va rămâne capitala Israelului”.

Statele Unite ale Americii îşi vor inaugura ambasada la Ierusalim luni, când se împlinesc 70 de ani de la crearea statului Israel.

România, Cehia și Ungaria au blocat o declarație comună a UE, care condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim

Diplomaţi europeni şi oficiali israelieni au afirmat că declaraţia comună, elaborată la iniţiativa Franţei, ar fi urmat să prezinte un front unit european împotriva acţiunii Washingtonului.

Potrivit televiziunii, declaraţia comună ar fi subliniat că Ierusalim ar trebui să fie capitala a două state – Israel şi Palestina, statutul oraşului ar trebui rezolvat doar în urma negocierilor de pace, iar ţările UE nu vor urma exemplul SUA privind mutarea ambasadei la Ierusalim.

Preşedintele ceh Miloš Zeman şi-a exprimat sprijinul pentru mutarea ambasadei ţării sale la Ierusalim, însă prim-ministrul de la Praga, Andrej Babiš, se opune. Totodată, premierul român Viorica Dăncilă s-a pronunţat în favoarea mutării, însă preşedintele Klaus Iohannis se opune, menţionează publicaţia israeliană.

MAE: Contextul regional, deosebit de complicat

”Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim.

Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”, a precizat MAE român, sâmbătă.

Palestinienii condamnă poziția României

Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziţia adoptată de România, Cehia şi Ungaria, care au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează agenţia Wafa.

”Poziţia celor trei state intră în contradicţie totală cu politica UE şi reprezintă o încălcare clară a dreptului internaţional, a rezoluţiilor ONU, a convenţiilor de la Geneva şi a principiilor drepturilor omului”, se arată într-un comunicat emis de ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene.

Citește și: Israel câștigă Eurovision 2018

Citește și: Tensiuni mari în Siria. Armata israeliană a lovit mai multe ținte militare ale Iranului

Acest articol a fost actualizat la: 14 mai 2018 8:47

Share
Scris de
Catalin Nae