Fidel Castro a fost considerat părintele Revoluției cubaneze. Fidel Castro, un erou și un dictator, care a condus Cuba timp de aproape o jumătate de deceniu.
Fidel Castro era renumit pentru discursurile sale, care țineau și până la șapte ore. Putea vorbi fără încetare.
Fidel Castro a luptat toată viața sa pentru dreptate și independența Cubei. El a fost un adept timpuriu al socialismului, iar lumea industriei și capitalismul erau odioase pentru el.
Fidel Alejandro Castro Ruz s-a născut în 1926 la Biran, un sat din estul Cubei. El a avut șase frați. După ce și-a finalizat studiile, Fidel Castro a lucrat ca avocat la Havana. El lucra pentru clienți săraci.
Fidel castro a fost angajat politic ca student. În anul 1952, el și-a depus candidatura în Parlament, însă fără succes. Asta pentru că Fulgencio Batista, suţinut de Statele Unite, a preluat puterea printr-o lovitură de stat.
Castro a făcut din răsturnarea lui Batista de la putere misiunea sa. Fidel Castro a adunat rebeli care gândeau la fel în jurul său, printre care şi Ernesto „Che” Guevara.
„Lui Castro i s-a spus că nu era întreg la minte atunci când a spus că îl va goni pe Batista”, spune Volker Skierka, un jurnalist german şi biograf al lui Castro.
Însă Batista a fugit pe 1 ianuarie 1959, iar Castro a preluat puterea pe insula din Caraibe. În acel moment, mulți cubanezi l-au considerat un eliberator.
Planurile socialiste ale lui Fidel Castro îl puneau într-un dezacord tot mai puternic cu Statele Unite. Din acest motiv, planurile lui l-au împins mai aproape de sfera sovietică de influenţă, care includea Germania de Est.
URSS-ul a susţinut Cuba financiar, iar în 1962 a staţionat rachete nucleare cu rază medie de acţiune pe insulă.
Statele Unite au reacţionat dur şi a urmat Criza Rachetelor. Acesta a fost momentul care a adus lumea cel mai aproape, în istoria sa, de un război nuclear mondial.
A urmat un embargo american, care a tăiat toate relaţiile politice şi financiare între cele două ţări.
Situaţia economică a Cubei s-a deteriorat, după implozia Uniunii Sovietice.
Cuba este cunoscută drept ţara cu cele mai bune sisteme de educaţie şi sănătate din regiune. Și asta mulţumită investiţiilor continue ale lui Castro în aceste sectoare. Însă cubanezii sunt privaţi de libertatea de exprimare şi de acces la informaţii, iar opozanţii politici au ajuns în închisori.
„Castro va rămâne cunoscut ca cel care închidea sute de oameni, pur şi simplu, din cauza unor activităţi paşnice”, a spus înainte de moartea lui Maja Liebing de la filiala cubaneză a Amnesty International.
Sute de mii de cubanezi au fugit de pe insulă de-a lungul anilor, din cauza politicii dure a lui Castro.
Din cauza problemelor de sănătate, Fidel Castro a renunţat la putere în iulie 2006. Fratele său, Raul, a preluat puterea în 2008.
Raul a fost numit de Parlament să conducă atât ca şef de stat, cât şi ca şef şi de Guvern. Totodată din poziţia de lider al Partidului Comunist, Raul a început să deschidă ţara. Relaţiile dintre Statele Unite şi Cuba, „îngheţate” timp de aproape cinci decenii, au început să se „dezgheţe”, relatează news.ro.
Citește și: Update: A murit Fidel Castro. Trupul neînsuflețit va fi incinerat sâmbătă
„Voi împlini 90 de ani curând”, spunea Castro în aprilie 2016 la Congresul Partidului Comunist. „Curând voi fi la fel ca toţi ceilalţi. Ne vine timpul tuturora. Însă ideile comuniştilor cubanezi vor rămâne proba că, pe această planetă, dacă muncim cu pasiune şi demnitate, ele pot produce bunurile materiale şi culturale de care oamenii au nevoie şi pentru care este necesar să lupte fără să renunţe vreodată”.
Acest site foloseste cookies.
Read More