Connect with us
Iarnă istorică în Spania. Minus 36 de grade Celsius

Externe

Iarnă istorică în Spania. Minus 36 de grade Celsius

Spania are pare de o iarnă istorică. Meteorologii anunță temperaturi de până la minus 36 de grade celsius. Deja au căzut ninsori abundente în centrul și nordul Spaniei. Este cea mai scăzută temperatură înregistrată în statul iberic de la începutul măsurătorilor meteorologice.

În Spania au fost înregistrate temperaturi de minus 36 de grade celsius, reprezentând un record istoric. Doar în anul 1956, în Estany-Gento, în provincia Lleida din nord-estul Spaniei, au fost înregistrate minus 32 de grade clesius.

Comunitatea Madrid le cere madrilenilor să-și reducă „mișcările” la „cele indispensabile”. Drumuri din centrul Spaniei au fost închise în urma ninsorilor abundente. Pe puținele artere rămase deschise, șoferii au circulat în condiții dificile.

Iarnă istorică în Spania

Meteorologii anunță că vârful furtunii este așteptat în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar în regiunea Madrid ninsoarea va fi una istorică.

Specialiștii se așteaptă strat de zăpadă de 20 de centimetri.

Autoritățile s-au mobilizat pentru furtuna de zăpada, iar locuitorii au fost sfătuiți să evite deplasările.

Capitala țării a activat încă de ieri nivelul 1 al Planului de iarnă.

Consiliul municipal din Madrid a mobilizat resurse impresionante pentru a face față furtunii de zăpadă. 1.400 de tone de sare și 270.000 de litri de saramură au fost împrăștiate joi, distribuite pe mai mult de 6.000 de kilometri de drumuri.

Primarul Madridului, José Luis Martínez Almeida, asigură că capitala țării este pe deplin pregătită să primească cei 20 de centimetri de zăpadă care sunt așteptați pentru acest weekend, deși recunoaște că orașul va suferi „mari dificultăți”

Primarul a anunțat că au fost mobilizați aproape 4.000 de lucrători care sunt „la dispoziția tuturor madrilenilor.

Având în vedere furtuna puternică înregistrată în Comunitatea Madrid, Renfe a stabilit limite de viteză pe liniile AVE de mare viteză care leagă Madrid de Valencia, Alicante, Sevilla și Malaga.

Datorită efectelor furtunii de zăpadă, frigului, vântului și ploii care afectează toată Spania, trenurile de mare viteză care circulă între Madrid și Valencia, înregistrează întârzieri de 25 de minute.

Metro de Madrid colaborează, de asemenea, cu AENA în planul său de iarnă pentru a garanta transportul către aeroport și între terminalele sale. În caz de ninsori abundente, utilizarea metroului va fi recomandată utilizatorilor să călătorească la sau de la aeroport.

În plus, dacă este necesar, linia 8 va fi utilizată ca alternativă la naveta internă între terminalele pe care le are AENA.

În caz de extremă necesitate din cauza vremii nefavorabile de iarnă, trenurile din linia 8 ar putea fi lăsate să circule pe tot parcursul nopții, între 2 și 6 ore, pentru a garanta mobilitatea călătorilor care sosesc sau merg la aeroport.

Furtuna care afectează toată Spania, cunoscută sub numele de „borrasca Filomena”, va aducetemperaturile și mai scăzute săptămâna viitoare. De asemenea, ninsoarea va fi mai intensă la sfârșitul acestei săptămâni.

În cazul în care este nevoie să vă deplasați, se recomandă să faceți acest lucru cu rezervorul vehiculului plin de combustibil și cu vehiculul echipat cu lanțuri sau roți de iarnă. Pe lângă suficiente haine groase, alimente și băuturi, să aveți o lopată mică și un telefon mobil cu o baterie portabilă.

Dacă găsiți gheață sau zăpadă pe drum, conduceți lin, fără mișcări bruște ale volanului sau frânare puternică, folosind trepte de viteză mici și mărind distanța de siguranță. În cazul apariției oricărei situații de urgență, guvernul regional recomandă contactarea numărului de urgență 112.

Informațiile au fost comunicate de Rubén del Campo, purtătorul de cuvânt al Agenției Meteorologice de Stat (Aemet), anticipând că în zilele următoare va continua să ningă în zone din centru și est din peninsulă, unde se așteaptă ninsori abundente. Mai exact, în Comunitatea Madrid, există o probabilitate de peste 70% ca sâmbăta viitoare să se acumuleze peste 10 centimetri de zăpadă.

Prin urmare, prognozele Aemet sugerează că începând de duminică furtuna „tinde să se stabilizeze”, lăsând cerul senin, vânt slab și zăpadă pe sol. Deși acest lucru poate duce la înghețuri puternice în interior, ceea ce va provoca o scădere bruscă a temperaturilor în capitala Madridului, unde se pot înregistra până la -5 grade.

Cristiana Aștefănoaiei este senior editor la huff.ro, până acum a mai fost prezentator TV la o televiziune locală din Galați, Redactor Șef la Revista Teo, Social Media Manager la conturile Air24 GATE SRL, precum STIRI24

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top