Externe

Lider catalan Carles Puigdemont, la un pas de a fi extrădat în Spania

La aproape două luni de când a fost reținut în Germania, procurorii germani au anunţat că pregătesc cererea privind extrădarea fostului lider catalan Carles Puigdemont în Spania.

Arestat de poliţia germană la cererea Madridului, fostul lider al executivului catalan Carles Puigdemont a fost eliberat pe 6 aprilie după renunţarea de către justiţia germană la acuzaţia de ”rebeliune”, dar el încă poate face obiectul extrădării către Spania.

Puigdemont este acuzat de ”deturnare de fonduri publice”, în legătură cu organizarea, la 1 octombrie anul trecut, a referendumului privind autodeterminarea Cataloniei. El a primit permisiunea de a se instala la Berlin pentru perioada examinării cererii de extrădare formulate de Spania.

Citește și: Catalonia organizează alegeri anticipate. Carles Puidgemont a dizolvat parlamentul

Carles Puigdemont s-a autoexilat în Belgia în luna noiembrie, evitând să compară în faţa unui tribunal spaniol pentru a răspunde la acuzaţia de ”rebeliune”.

Catalonia, plasată sub tutela guvernului central spaniol la finalul lunii octombrie, nu are de atunci un guvern autonom.

Te-ar putea interesa și: Primele declarații ale lui Carles Puidgemont, după ce a fost arestat! Ce i-a spus avocatului

Avocatul Gonzalo Boye a dezvăluit că liderul catalan în exil, Carles Puigdemont, arestat duminică în Germania, nu se va preda niciodată şi este hotărât să continue lupta.

Citește și: Carles Puidgemont, reținut de poliția din Germania

Puigdemont şi-a exprimat de asemenea încrederea deplină în justiţia germană, care trebuie să decidă în privinţa extrădării sale în Spania, a adăugat avocatul.

Avocaţii lui Carles Puigdemont preconizau luni o detenţie prelungită în Germania, a doua zi după ce liderul catalan a fost arestat în baza unui mandat european, emis pe fondul acuzaţiilor de rebeliune şi secesiune în Spania.

O purtătoare de cuvânt a procurorilor din nordul Germaniei a amintit tot luni că vineri este sărbătoare în Germania şi că o mare parte din ţară se pregăteşte pentru ziua de Paşte de duminică, o decizie finală fiind puţin probabilă în această săptămână.

Foto: Hepta.ro

Share
Scris de
Vlad Mirabela

Acest site foloseste cookies.

Read More