Externe

Lista ţărilor care stau prost la capitolul sănătate

Cercetătorii au realizat un studiu despre starea de sănătate a ţărilor din întreaga lume, conform standardelor impuse de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Ţările care stau cel mai prost la capitolul sănătate sunt Republica Centrafricană, Somalia şi Sudanul de Sud, conform Global Burden of Disease Study. Studiul a fost publicat în prestigioasa revistă medicală „The Lancet”, scrie Russia Today.

În acest studiu se analizează progresul făcut de fiecare ţară în urma obiectivelor propuse de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru dezvoltarea în sănătate. Studiul pune în discuţie infrastructura din acest domeniu, planningul familial şi diminuarea mortalităţii infantile, criterii esenţiale privind sănătatea unui popor. În funcţie de rezultatele obţinute de fiecare ţară s-a realizat un ranking (top).

Ţările care au cea mai bună infrastructură sanitară şi cea mai redusă rată a mortalităţii infantile sunt Islanda, Singapore şi Suedia, urmate de Andorra, Marea Britanie, Finlanda, Spania, Olanda, Canada şi Australia. Tot aceste ţări stau cel mai bine la capitolul deceselor cauzate de boli cronice, accidente de trafic şi morţi cauzate de violenţe.

Arabia Saudită propune reducerea producţiei de petrol la 500.000 de barili pe zi

O postare despre cutremur a unui oficial a încins spiritele. Poziţia guvernului

La polul opus se situează Republica Centrafricană, urmată de Somalia, Sudan, Nigeria, Chad şi Republica Democrată Congo. Studiul dezvăluie că există o legătură importantă între nivelul de dezvoltare economică a unei ţări şi sănătatea poporului respectiv.

Surpriza topului o reprezintă poziţia a 28-a a Statelor Unite ale Americii, care deşi nu duc lipsă de bani, se află în urma Sloveniei şi statului Brunei. Cei mai mulţi copii americani mor de obezitate, HIV şi din cauza bolilor pricinuite de consumul de alcool.

Rezultatele se dezbat între 25 şi 27 septembrie în New York în cadrul reuniunii generale ONU, unde sunt prezente mai mult de 150 de şefi de state şi lideri mondiali.

Share
Scris de
Daniel Șuta