Externe

Mii de oameni cer la Londra un al doilea referendum privind Brexit-ul

Marea Briatanie va avea parte de o schimbare? Zeci de mii de susţinători ai Uniunii Europene au mărşăluit sâmbătă în centrul Londrei, de pe bulevardul Pall Mall şi până la palatul Parlamentului, pentru a cere guvernului britanic organizarea unui al doilea referendum privind termenii ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează EFE, dpa şi Reuters.

La doi ani de la referendumul din 23 iunie 2017, când 52% dintre britanici s-au pronunţat pentru ieşirea ţării din UE, sondajele arată că divizările politice pe tema Brexit-ului sunt foarte profunde şi că, în pofida unei anumite confuzii cu privire la semnificaţia Brexit-ului, opiniile nu s-au schimbat foarte mult.

Mitingul a fost organizat de campania anti-Brexit People’s Vote, care include câteva grupuri pro-UE şi insistă ca populaţia să se poată exprima prin vot cu privire la acordul final de „divorţ” agreat cu UE.

Într-o zi însorită, manifestanţii proeuropeni aveau asupra lor steaguri ale UE şi pancarte pe care era scris „Vrem să avem un cuvânt de spus pe tema Brexit-ului” sau „Încă nu am plecat”.

Ministrul de externe Boris Johnson se pronunţă pentru un Brexit complet

Ministrul de externe britanic Boris Johnson a susţinut sâmbătă ideea unui ”Brexit complet”, avertizând cu privire la scenariul unei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană în absenţa unui acord, transmite AFP.

Favorabil unui ”divorţ total” de UE, Boris Johnson l-a pus în gardă pe premierul Theresa May în legătură cu necesitatea de a refuza un acord cu Bruxelles-ul care ar lăsa Marea Britanie ”pe jumătate în interiorul şi pe jumătate în afara UE şi constrânsă să respecte regulile europene”.

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a afirmat constant angajamentul Londrei faţă de evitarea unei ”frontiere dure” între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda după Brexit.

Parteneriatul vamal reprezintă una dintre propunerile prezentate de guvernul britanic şi presupune că Londra va continua să colecteze tarife pentru bunurile care sunt destinate statelor membre ale UE.

Citește și: Anunţ OFICIAL, important, pentru românii din Marea Britanie. Ce li se pregăteşte după Brexit!

Dezbaterea privind rămânerea Marii Britanii într-o uniune vamală cu UE a devenit unul dintre subiectele controversate în dosarul Brexit. O uniune vamală care stabileşte tarife externe pentru bunuri importate de UE şi permite libera circulaţie a acestora ar oferi o soluţie la problema evitării unei ”frontiere dure”.

Share
Scris de
Apetrii Tora

Acest site foloseste cookies.

Read More