Externe

Bahamas Leaks: Neelie Kroes avea o societate offshore

Bahamas Leaks. Fostul comisar european însărcinat cu Concurenţa Neelie Kroes a fost, în perioada 2000-2009, directoarea unei societăţi înregistrate în Bahamas, a cărei existenţă nu a fost dezvăluită vreodată autorităţilor de la Bruxelles, dezvăluie Le Monde.

Le Monde şi instituţiile mass-mediae partenere din cadrul Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) au primit acces la noi documente confidenţiale – „Bahamas Leaks” – echivalentul unui adevărat registru al comerţului din bahamas, scrie news.ro.

Unele dintre cele peste 175.000 de structuri offshore, înregistrate în acest paradis fiscal începând din 1990, au legături cu personalităţi politice de prim plan, scrie ziarul francez.

„BAHAMAS LEAKS” PE SCURT

La cinci luni de la dezvăluirea „Panama papers”, Le Monde şi partenerii să din ICIJ au primit din nou acces la documente confidenţiale despre lumea opacă a paradisurilor fiscale „Bahamas Leaks”.

Aceste documente, obţinute de Süddeutsche Zeitung, vizează 175.480 de structuri offshore înregistrate în Bahamas în perioada 1959-2016. Ele prezintă echivalentul unui „registru al comerţului” în acest paradis fiscal opac şi ridică vălul de pe identitatea administratorilor unora dintre aceste societăţi, până acum anonimi.

NEELIE KROES, DEŢINĂTOAREA UNEI SOCIETĂŢI OFFSHORE NEDECLARATE

Clasată timp de cinci ani între cele mai puternice femei din lume de către revista Forbes, Neelie Kroe, fostul comisar european însărcinat cu Concurenţa (2004-2009) în Comisia Barroso, a fost directoarea, din 2000 şi până în 2009, a Mint Holdings Limited, o societate înregistrată în Bahamas.

Potrivit „informaţiilor noastre”, scrie Le Monde, existenţa acestui offshore nu a fost dezvăluită vreodată autorităţilor europene, aşa cum ar fi trebuit, în declaraţiile de interes completate de Kroes la preluarea funcţiei. Ea afirma în aceste declaraţii că a abandonat toate mandatele înainte să intre în Comisie.

Înregistrată în iulie 2000 pe lângă autorităţile din Bahamas, Mint Holdings ar fi servit unei importante operaţiuni financiare care consta în achiziţionarea unor active în valoare de peste şase miliarde de dolari de la filiala internaţională în domeniul energiei a Enron, în cadrul operaţiunii „Project Summer”, scrie news.ro.

Această operaţiune urma să fie finanţată în principal de investitori apropiaţi familiei regale a Emiratelor Arabe Unite (EAU) şi de oameni de afaceri saudiţi.

Starea precară a conturilor societăţii americane Enron şi probleme de sănătate ale principalul investitor al proiectului – fostul preşedinte al EAU Zayed Al-Nayane, decedat în 2004 – au fost motivul achiziţiei.

Contactată, Neelie Kroes a dezminţit mai întâi, după care a confirmat că a fost numită „directoare nonexecutivă” a Mint Holdings.

Prin intermediul avocaţilor săi, ea susţine că societatea sa „nu a fost vreodată operaţională’ şi că nu a primit vreun avantaj financiar.

Ea afirmă că nedeclararea acesteia la Comisie a fost o omisiune, însă Kroes precizează că faptul că este menţionată, în documente pe care Le Monde le-a putut consulta, în calitate de administrator al societăţii până în 2009, „este o eroare administrativă”. Prezenţa sa în calitate de directoare ar fi trebuit, în opinia sa, să fie suprimată încă din 2002.

Fostul comisar european se declară „pregătită să-şi asume întreaga responsabilitate” a acestei omisiuni şi l-a informat de acest lucru pe actualul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, scrie news.ro.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că aceasta „va examina faptele înainte de a face comentarii”.

Prin funcţia pe care a deţinut-o la vremea respectivă, Kroes a acţionat în favoarea liberalizării pieţei energiei, şi anume piaţa pe care evolua Enron şi în cadrul căreia EAU ocupau un loc preponderent, cu zăcăminte de gaze naturale dintre cele mai importante din lume.

În 2005, societatea Mint Holdings, care şi-a pierdut scopul iniţial, a fost reactivată pentru a efectua operaţiuni reale.

Nici natura acestor noi activităţi şi nici cea a fluxurilor financiare care au circulat prin conturile Mint Holdings nu sunt cunoscute, însă ele rămân extrem de problematice pentru fostul comisar, care era în funcţie la vremea respectivă.

Abia cu două luni înainte de schimbarea portofoliului pe care-l deţinea – în 2009 ea devine comisar însărcinat cu Societatea Digitală – Neelie Kroes demisionează din funcţia de administratoră a Mint Holdings.

Share
Scris de
Adrian Vrauko

Acest site foloseste cookies.

Read More