Externe

Negociatorul-şef britanic pentru Brexit avertizează românii

Negociatorul-şef britanic pentru Brexit, Olly Robbins, a avertizat că parlamentarii au de ales între acordul încheiat de premierul Theresa May şi o extindere mai lungă a termenului de părăsire a UE, de la 29 martie, a informat luni ITV, citând o conversaţie privată, potrivit Reuters.

Canalul ITV a precizat că, luni, corespondentul său a auzit o discuţie la care Robbins participa într-un bar din Bruxelles.

Aceasta a mai spus că Robbins se aşteaptă ca parlamentarilor să li se prezinte în martie un acord reexaminat privind Brexitul sau o amânare semnificativă a retragerii din UE.

„Problema este dacă Bruxellesul va fi clar asupra termenilor extinderii”, a mai afirmat Robbins. „În cele din urmă, probabil că ne vor da o extindere”, a adăugat negociatorul-şef britanic pentru Brexit.AGERPRES

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a estimat marţi că ieşirea Regatului Unit din UE ar putea ”consolida importanţa” NATO ca platformă de cooperare politică între membrii Alianţei, dintre care mulţi fac parte şi din UE, transmite agenţia EFE.

”Brexitul va schimba relaţia Regatului Unit cu UE, nu însă şi pe cea cu NATO. Prin urmare, va consolida importanţa NATO”, a spus Stoltenberg la o conferinţă de presă înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din statele membre NATO, care se va desfăşura miercuri şi joi.

El a subliniat că Regatul Unit ”conduce prin forţa exemplului” în Alianţă, întrucât alocă de mulţi ani apărării un buget de cel puţin 2% din PIB şi aduce o contribuţie importantă în misiunile aliate, inclusiv pe flancul estic al NATO, unde conduce în Estonia unul dintre cele patru batalioane desfăşurate de Alianţă în această zonă.

Cât despre încercările Uniunii Europene de a-şi consolida propria apărare colectivă, Stoltenberg a apreciat că şi aceste încercări pot întări Alianţa, dar a avertizat că ele nu trebuie să intre în concurenţă cu ceea ce face NATO.

După Brexit, este ”în mod special evident că eforturile UE nu vor putea înlocui NATO, întrucât 80% din contribuţii nu vin din UE”, a punctat el, făcând astfel referire la diferenţa dintre chletuielile militare ale SUA şi Regatului Unit, de o parte, şi cele ale statelor UE membre în NATO, de cealaltă parte.

Totuşi, Stoltenberg a adăugat că majoritatea statelor membre NATO au prevăzut ca din anul 2024 să aloce apărării cel puţin 2% din PIB şi chiar şi acelea care încă nu şi-au asumat acest angajament au arătat prin planurile lor naţionale de apărare transmise Alianţei că au început să crească aceste cheltuieli.

Printre subiectele ce vor fi discutate miercuri şi joi de miniştrii apărării din statele Alianţei se numără şi cel al cheltuielilor militare şi o mai bună repartizare a sarcinilor în cadrul NATO. ”Vom examina progresele în cele trei dimensiuni de angajament: bani, capacităţi şi contribuţii”, a precizat Stoltenberg.

Un alt subiect important pe agenda discuţiilor este situaţia Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), din care Washingtonul a anunţat că se va retrage, ceea ce a determinat Rusia să decidă la rândul ei suspendarea participării la acest tratat încheiat pe vremea Războiului Rece. AGERPRES

Anumiţi conservatori britanici ar putea regreta intransigenţa lor cu privire la Brexit, a avertizat marţi liderul grupului liberal (ALDE) din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, aflat la Strasbourg pentru sesiunea plenară a legislativului UE, transmite AFP.

”Este iresponsabil din partea partizanilor liniei dure să respingă” o cooperare cu opoziţia din Regatul Unit pentru a găsi un compromis asupra modalităţilor de ”divorţ” cu Uniunea Europeană, a explicat Verhofstadt, într-o conferinţă de presă.

În opinia fostului premier belgian, dacă divizările britanice vor duce la un divorţ fără acord, ar fi un ”dezastru pentru întreaga lume, în special pentru Regatul Unit”.

După ce, la jumătatea lunii ianuarie, parlamentul britanic a respins ”acordul de divorţ” negociat cu Uniunea Europeană, premierul britanic Theresa May a dorit să iniţieze un dialog cu opoziţia.

Liderul laburist Jeremy Corbyn a indicat, la rândul său, că partidul lui ar susţine un ”acord de divorţ” cu anumite condiţii, în special aceea ca ţara să rămână parte a unei uniuni vamale cu Uniunea Europeană.

”Poziţiile celor doi lideri nu sunt atât de depărtate”, a estimat Guy Verhofstadt, adăugând că ar fi surprins ca o ţară care a dat dovadă de atâta creativitate politică în cursul istoriei sale să nu fie în măsură să depăşească aceste diferenţe.

”În sânul Partidului Conservator, susţinătorii unui Brexit dur sunt comparaţi cu liderii Revoluţiei franceze. Dar noi trebuie să ne amintim că eforturile acelor bărbaţi nu au fost apreciate de omul obişnuit pe care ei pretindeau că îl reprezintă, întrucât toţi au sfârşit sub ghilotină”, a încheiat ironic liderul eurodeputaţilor liberali.

Vezi comentarii

  • Ba dar care este legătura cu romanii ,ori ai pus titlu pt ca altfel nu interesa pe nimeni rahatul asta de articol care mai degrabă ar interesa englezii .Cred ca trebuie sa-ți schimbi profesia ,da,cred ca femeie de servici .......

Share
Scris de
Ioan Adi
Stiri Despre brexitromaniromania

Acest site foloseste cookies.

Read More