Coreea de Nord a ameninţat din nou, joi, că ar putea anula întâlnirea liderului de la Phenian, Kim Jong Un, cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, informează Kyodo.
Choe Son Hui, oficial de rang înalt din Coreea de Nord însărcinat cu negocierile cu SUA, a declarat că „dacă Statele Unite ne jignesc bunăvoinţa şi se agaţă de acte ilegale şi revoltătoare, voi sugera conducerii noastre supreme reconsiderarea summitului RPDC-SUA”.
Miercuri, Trump afirmase că abia săptămâna viitoare se va şti dacă summitul americano-nord-coreean de la Singapore va avea loc pe 12 iunie, aşa cum fusese planificat. În aceeaşi zi, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a informat în scris comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor de la Washington că „un acord rău nu este o opţiune” în relaţiile cu Phenianul şi că SUA se vor retrage de la negocieri dacă nu se discută o înţelegere corectă privind denuclearizarea.
Pompeo i-a transmis lui Kim şi o ameninţare. Într-un interviu, el s-a referit la o declaraţie de săptămâna trecută a consilierului naţional pentru securitate John Bolton, care menţionase posibilitatea aplicării în Coreea de Nord a modelului din Libia – renunţarea la armele nucleare, fără nicio garanţie din partea SUA.
Deşi Trump a respins ulterior ideea, şeful diplomaţiei americane a reluat-o, susţinând că „preşedintele a clarificat că se va sfârşi ca în modelul libian doar dacă Kim Jong Un nu încheie un acord”. Preşedintele libian Moammar Gaddafi a renunţat la intenţiile de înarmare nucleară în 2003, iar în 2011 a fost răsturnat de la putere şi ucis de rebeli.
Citește și: Președintele Trump: „Vom vedea dacă Summitul cu Coreea va mai avea loc, vom insista”
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, se va deplasa în Coreea de Nord la o dată care va fi făcută publică în viitorul apropiat, a anunţat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, informează AFP.
„O vizită a ministrului rus al afacerilor externe în Coreea de Nord este în curs de organizare. Datele concrete vor fi anunţate mai târziu, prin canale oficiale”, a declarat Zaharova.
O sursă diplomatică a declarat – sub protecţia anonimatului pentru cotidianul rus RBK – că Serghei Lavrov se va deplasa la Phenian în 31 mai şi pentru aceasta a fost nevoit să-şi anuleze participarea la o reuniune a miniştrilor din G20 şi o vizită prevăzută în Argentina şi Cuba.
Serghei Lavrov a primit în aprilie, la Moscova, o vizită inedită a şefului diplomaţiei nord-coreene Ri Yong Ho, la finalul căreia Rusia i-a cerut comunităţii internaţionale să acorde „garanţii beton armat” Phenianului în schimbul denuclearizării.
Cu acea ocazie, Lavrov a anunţat că a acceptat o invitaţie din partea omologului său la Phenian.
Cea mai recentă vizită a unor oficiali ruşi în Coreea de Nord datează din martie, când ministrul rus însărcinat cu dezvoltarea Extremului Orient, Aleksandr Galuşka, s-a deplasat la Phenian pentru a evoca legăturile economice bilaterale. În decembrie 2017, o delegaţie a Ministerului rus al Apărării s-a deplasat de asemenea la Phenian, pentru discuţii cu omologi nord-coreeni. Cu toate acestea, o vizită a unui ministru de rangul lui Serghei Lavrov este una rarisimă.
Phenianul susţine că vrea să închidă situl său de testări nucleare, ca un gest de bunăvoinţă înainte de întâlnirea istorică prevăzut să aibă loc între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump. Însă, desfăşurarea efectivă a acestei întâlniri a fost marţi pentru prima dată pusă la îndoială de Donald Trump