Externe

Noi bombardamente în Siria: cel puțin 25 de civili morți și 200 de răniți

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului anunță cel puţin 25 de civili, inclusiv trei copii, care au fost ucişi şi alţi circa 200 care au fost răniţi în ultimele treizeci şi şase de ore în bombardamente care au avut loc în enclava siriană rebelă Ghouta Orientală, ţinta unei ofensive a regimului.

Lovituri aeriene, imputate de către OSDO regimului şi aliatului său rus, dar şi tiruri de artilerie au vizat mai multe localităţi ale ultimului fief rebel de la porţile Damascului, unde ofensiva regimului a ucis peste 1.200 de civili în decurs de aproape o lună.

Potrivit OSDO, mai multe persoane au fost evacuate miercuri din Ghouta Orientală pentru a doua zi consecutiv. Este vorba de 25 de civili care au fost evacuaţi astăzi.

Agenţia oficială de presă siriană Sana a relatat că zeci de civili au părăsit Ghouta Orientală printr-un ”coridor sigur” pe la punctul de trecere Al-Wafideen şi că ei sunt transportaţi apoi cu autobuze şi ambulanţe către centre improvizate în afara Damascului.

Primul lot de evacuaţi marţi a inclus până la 147 de persoane, conform unor estimări ale ONU.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: Bombardamente asupra orașului Alep: Cel puțin 27 de morți

Bombardamente asupra orașului Alep. Cel puțin 27 de civili au murit, sâmbătă. Mai multe bombardamente ale regimului sirian au fost asupra cartierelor controlate de rebeli în Alep. Bormbardamentele au loc în a cincea zi de ofensivă a armatei, relatează Le Figaro.

„Aproape niciun cartier din estul oraşului Alep nu a fost ocolit de bombardamentele regimului astăzi”, a anunţat directorul OSDO.

O luptă ce durează de 5 ani

În Siria, bombele şi atacurile chimice sunt la ordinea zilei. Totul a început pe 26 ianuarie 2011, când o serie de demonstraţii antiguvernamentale aveau să transforme ţara într-un teatru de război. Demonstraţiile din Siria s-au înscris în valul de proteste denumite „Primăvara arabă”.

Sirienii au manifestat în 2011 împotriva sistemului dictatorial uni-partinic cerând demisia preşedintelui Bashar al-Assad, care luase mai multe măsuri anti-democratice în ultimii ani. Sirienii au mai protestat şi împotriva membrilor sectei alawite, apropiaţi de familia Assad. Însă au portestat și asupra şomajului, a corupţiei şi a încălcării drepturilor omului în ţară.

Manifestaţiile s-au extins şi au dus la un război în toată regula, în urma căruia au murit sute de mii de persoane, iar alte milioane au devenit refugiaţi de război.

CITEȘTE ȘI: Atac cu pistolul la un liceu din România. Ce s-a întâmplat cu victima

Atac terorist în urmă cu puţin timp. Sunt zeci de morţi şi răniţi

Share
Scris de
Vlad Mirabela