Categorii Externe

Nu doar în România sunt alegeri astăzi, ci și în Elveția. Pentru ce se votează acolo

La fel ca și România, și Elveția trăiește astăzi o zi importantă în care cetățenii au de ales în privința viitorului lor. Elvețienii ies duminică, 27 septembrie, la referendum unde vor alege dacă cetățenii UE vor mai putea sau nu să trăiască și să muncească în Elveția.

Referendum în Elveția

Referendum în Elveția. Elvețienii stabilesc duminică, 27 septembrie, prin referendum, dacă cetățenii Uniunii Europene vor mai putea să trăiască și să muncească sau nu în Elveția.

Organizarea referendumului este inițiativa Partidului Uniunea Democratică de Centru. Acesta se bucură doar de 35% opinii favorabile, conform unui sondaj difuzat recent de către Radioteleviziunea națională RTS.

UDC, care a obţinut deja victorii-surpriză în lungul său ”război” împotriva influenţei europene, avertizează că Elveția se confruntă cu o ”imigraţie necontrolată şi excesivă” şi că ”locurile de muncă elveţiene sunt ameninţate”.

”Trebuie să ne recuperăm partea de suveranitate care constă în a controla imigraţia. UDC vrea să existe o imigraţie care să fie aleasă”, a declarat pentru AFP Vincent Schaller, un membru UDC în Parlamentul muncipal al Genevei.

De asemenea, un alt membru al Partidului Uniunea Democratică de Centru a declarat că este în favoarea unei imigrații de calitate și nu de cantitate.

În cazul în care referendumul va trece, iar inițiativa UDC va fi adoptată, autorităţile elveţiene ar urma să aibă la dispoziţie un an de zile pentru a-şi negocia ieşirea din acordul privind libera circulaţie a persoanelor între Elveţia şi blocul european, încheiat în 1999.

Potrivit News.ro, la referendumul de duminică, alegătorii elveţieni se pronunţă și asupra altor chestiuni. De exemplu, una dintre ele vizează oportunitatea de a aloca şase miliarde de franci elveţieni (5,6 miliarde de euro/6,6 miliarde de dolari) în vederea achiziţionării unor noi avioane de vânătoare.

De asemenea, elvețienii își vor exprima opțiunea în privința unor oportunități de acordarea a concediului de două săptămâni, pentru tați (concediul de paternitate).

În același timp, românii ies la vot în cadrul alegerilor locale care au loc o dată la patru ani. Ei vor pune ștampila astăzi pe cei pe care îi vor primari, consilieri locali și consilieri județene.

Share
Scris de
Emanuela Ursu

Acest site foloseste cookies.

Read More