O alee cu balcoane a fost descoperită în cursul celor mai recente excavaţii arheologice care au loc într-o regiune nou explorată a oraşului antic Pompei. îngropat sub cenuşă vulcanică, situat la sud de Napoli, au anunţat joi autorităţile italiene din domeniul cultural, citate de agenţia Xinhua.
Descoperirea face parte din proiectul ”Great Pompeii Project” care vizează o regiune de circa 66 de hectare ce nu a fost explorată anterior.
”Cea mai recentă descoperire vizează o zonă de 1.400 de metri pătraţi care nu a fost adusă niciodată la lumină deşi am găsit urme ale unor tentative de săpături desfăşurate în secolul al XVIII-lea dar care nu au fost duse până la capăt”, a declarat pentru Xinhua directorul general al Parcului Arheologic, Massimo Osanna.
Rămăşiţele recent descoperite constau într-un coridor scurt, cu patru balcoane la etajul superior al unei clădiri care este aproape intactă.
„Acesta este cel mai interesant element: cele patru balcoane sunt în rând şi par a fi foarte bine conservate; nu doar culorile sunt intacte, ci şi unele obiecte de mobilier”, a adăugat Osanna.
Decoraţiunile includ desene în forme geometrice ce reprezintă flori şi animale pictate în roşu aprins ”pompeian”.
„Nuanţele lor originale sunt vii, nu sunt alterate de agenţii atmosferici şi nici nu au fost deteriorate în urma lucrărilor de restaurare anterioare deoarece au rămas îngropate până în prezent”, a explicat directorul.
Balcoanele reprezintă o adevărată raritate pentru dinamica eforturilor de conservare din Pompei, a subliniat conducerea parcului într-o declaraţie.
Citește și: Top 3 cele mai mari eruptii vulcanice din istorie
Etajele superioare constituie un element rar întâlnit până acum printre ruinele oraşului antic distrus în anul 79 d.Hr. în urma unei erupţii a vulcanului Vezuviu care l-a îngropat sub un strat de patru-şase metri de materie vulcanică.
Noile excavaţii arheologice desfăşurate în zona aleii cu balcoane au demarat la începutul anului 2018. De atunci, arheologii au scos la lumină, printre altele, rămăşiţe ale acoperişului cu ţigle dar şi carafe pentru vin rămase intacte, probabil lăsate să se usuce pe parapeţii care „erau utilizaţi la vremea respectivă pentru depozitare”, conform informaţiilor oferite de director.
Rămăşiţele complete ale unui cal au fost scoase la lumină recent în partea nordică a zidurilor care înconjoară oraşul antic Pompei. Descoperirea a fost considerată ”extraordinară” deoarece a permis reconstituirea întregii siluete a unui cal pentru prima dată în această zonă de interes arheologic.
Calul era atât de bine conservat încât arheologii au injectat ipsos lichid în interiorul său şi au putut prezenta astfel lumii moderne corpul acestuia.
Spre deosebire de caii de astăzi, acest exemplar avea dimensiuni mai mici, măsurând 1,5 metri înălţime până la greabăn însă, potrivit arheologilor, mărimea sa era remarcabilă pentru acea perioadă în Pompei şi indica faptul că acest oraş în care trăiau zeci de mii de locuitori era unul prosper.
Scheletul unui copil cu vârsta estimată la 7-8 ani a fost descoperit în zona băilor centrale din Pompei la sfârşitul lunii aprilie.
Parcul Arheologic Pompei a fost inclus în 1997 în Patrimoniului Mondial UNESCO alături de Herculaneum – un alt oraş roman antic îngropat de Vezuviu în anul 79 d.Hr.
Zona se numără printre cele mai populare atracţii turistice din Italia, atrăgând anual, în medie, 2,5 milioane de vizitatori, precizează sursa citată.
Acest site foloseste cookies.
Read More