Papa Francisc este bolnav și nu poate celebra slujbele de la sfârșitul și începutul anului. Se pare că suvernul pontif se confruntă cu niște afecțiuni sciatice dureroase. Papa Francisc va conduce, însă, în prima zi a noului an, rugăciunea „Îngerul Domnului” din biblioteca Palatului Apostolic.
Papa Francisc se confruntă cu probleme serioase de sănătate. Din această cauză, suveranul Pontif nu va celebra slujbele de la sfârșitul și începutul anului. Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni. Acesta a precizat, totuși, că Papa Francisc va conduce, în prima zi a noului an, rugăciunea „Îngerul Domnului” din biblioteca Palatului Apostolic.
Primele Vecernii și Te Deum din această seară vor fi conduse de cardinalul Giovanni Battista Re, în timp ce Liturghia din 1 ianuarie 2021 de cardinalul Pietro Parolin.
Papa Francisc este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor. Din 1998 a fost arhiepiscop de Buenos Aires. Este primul papă neeuropean după papa Grigore al III-lea (731-741). De asemenea, este primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit.
Slujba de inaugurare a pontificatului său a avut loc la 19 martie 2013. La această slujbă a participat și patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului. Prezența patriarhului de Constantinopol a constituit o premieră pentru epoca modernă.
În data de 25 mai 2014, la 50 de ani de la întâlnirea istorică dintre patriarhul Athenagoras și papa Paul al VI-lea la Ierusalim, papa Francisc s-a întâlnit, tot la Ierusalim, cu patriarhul Bartolomeu.
Papa Francisc vorbește cursiv următoarele limbi: spaniolă, limba oficială a Argentinei, italiana – limba maternă a părinților -, engleza, franceza, latina, germana, limbă în care și-a redactat teza de filosofie. Totodată are noțiuni de limbă portugheză.
La 24 noiembrie 2017 papa Francisc a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
În perioada 31 mai – 2 iunie 2019, Papa Francisc a efectuat o călătorie apostolică în România, sub genericul „Să mergem împreună!”.
Acest articol a fost actualizat la: 31 decembrie 2020 14:23