Connect with us
Prima țară care lansează pașaportul de vaccinare. Când ar putea ajunge și în România

Externe

Prima țară care lansează pașaportul de vaccinare. Când ar putea ajunge și în România

În ultima vreme s-a vorbit tot mai mult despre adeverința de vaccinare sau un pașaport de vaccinare, care să le permită turiștilor să călătorească în mai multe state, fără a a mai fi nevoie de carantină și de măsuri stricte. Astfel, o țară deja a lansat acest pașaport și anunță o relaxare semnificativă pentru cei care pot dovedi că au fost deja imunizați.

China a lansat pașaportul de vaccinare

China este prima ţară care introduce paşaportul de vaccinare. Certificatul digital va fi folosit doar pe plan intern şi nu este încă obligatoriu. Acest document va conţine informaţii despre vaccinarea COVID-19 a titularului şi rezultatele testelor pentru coronavirus.

Astfel, ministrul de externe Wang Yi a explicat că acest document ajută la verificarea reciprocă a informațiilor precum testarea acidului nucleic şi vaccinarea și asigură o bună interacțiune a oamenilor între ei, fără a răspândi virusul, având în vedere că sunt imunizați. Mai mult, persoanele care dețin acest act nu vor mai fi nevoite să respecte măsurile stricte din China, la fel ca ceilalți oameni.

Deși se vorbește tot mai mult despre acest pașaport, OMS nu este de acord cu obligativitatea acestuia, pe motiv că ar însemna discriminarea. Michael Ryan, director OMS, a declarat că unii oameni nu au acces la vaccinul anti-covid în mod egal, ceea ce ar însemna că sunt discriminați dacă deplasările lor se bazează pe acest pașaport.

Pașapoartele UE de vaccinare, valabile și pentru vaccinurile din China și Rusia

Conform Bloomberg, Uniunea Europeană ar lansa un pașaport de vaccinare pentru cei vaccinați atât cu vaccinul aprobat de UE, cât și vaccinurile din China sau Rusia, care are au primit doar autorizare națională pentru folosire de urgență.

Pașaportul digital va conține informații despre vaccinare, rezultatul unui test covid, precum și dovada că persoana respectivă a trecut deja prin boală.

Vicepremierul Dan Barna a vorbit și el despre pașaportul de vaccinare și a explicat că acest document ar putea deveni obligatoriu. El crede că este necesară dovada vaccinării, pentru ca turiștii sau oamenii care călătoresc în scop de afaceri să nu mai fie nevoiți să stea în carantină.

„Se va întâmpla în mod organic, pentru că oamenii vor dori să călătorească şi sunt state care pe bună dreptate vor… Şi noi ne dorim să nu mai ţinem în carantină toţi turiştii sau oamenii de afaceri care vin. Dacă oamenii pot să îţi dovedească că sunt vaccinaţi, că au testul făcut, atunci poţi să… are o logică. O să vedem până la urmă formula tehnică la care se va ajunge, dar ideea este să ne adaptăm la această pandemie tocmai prin aceste instrumente în care cei care şi-au asumat vaccinarea sau cei care au şi test şi vaccinare pot să vină”, a afirmat Barna.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top