Externe

Republica Moldova primește 100 milioane de euro de la UE

Bruxelles-ul a propus un pachet de asistență macrofinanciară în valoare totală de 3 miliarde de euro pentru a ajuta 10 țări învecinate. Una dintre țări este Republica Moldova. Aceste fonduri au drept scop reducerea efectelor negative pe care pandemia le-a avut asupra economiilor fiecărui stat.

Republica Moldova primește 100 milioane de euro de la UE

În urma discuțiilor despre cine are nevoie și de ce sume, fondurile AMF vor fi distribuite astfel:

  • Republica Albania – 180 milioane de euro
  • Bosnia și Herțegovina – 250 milioane de euro
  • Georgia – 150 milioane de euro
  • Regatul Hașemit al Iordaniei – 200 milioane de euro
  • Republica Moldova – 100 milioane de euro
  • Muntenegru – 60 milioane de euro
  • Republica Macedonia de Nord – 160 milioane de euro
  • Republica Tunisiană – 600 milioane de euro
  • Ucraina – 1.2 miliarde de euro

Vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, Valdis Dombrovskis a declarat:

„Sprijinirea vecinilor noştri este esenţială în această perioadă de criză, ca să menţinem stabilitatea întregii regiuni. Din răspunsul global al UE la pandemia de coronavirus face parte şi necesitatea de a sprijini ţările vecine să atenueze cele mai grave efecte economice ale acesteia. Aceste „programe AMF pentru situaţii de criză” vor ajuta 10 ţări să îşi asigure stabilitatea macroeconomică şi să îşi protejeze cetăţenii şi întreprinderile în timpul crizei.” 

Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni a declarat:

„Solidaritatea europeană nu trebuie să se oprească la frontierele Uniunii noastre, deoarece, în această criză globală, învingem sau pierdem împreună. Astăzi, Comisia Europeană face un pas decisiv pentru a sprijini zece dintre vecinii noştri în lupta împotriva coronavirusului.”

Aceste fonduri oferite de AMF vor fi puse la dispoziția țărilor listate mai suspe o perioadă de 12 luni sub forma unor împrumuturi în condiții avantajoase. Astfel, aceste state își vor putea redresa economia afectată de pandemia de Covid-19.

Vor putea consolida stabilitatea macroeconomică și crea un spațiu de manevră pentru a-și proteja cetățenii și a atenua consecințele negative ale pandemiei.

Odata adoptată, propunerea le va aduce țărilor prima tranșă după adoptarea deciziei de asistență macrofinanciară și semnarea unui memorandum de înțelegere cu fiecare țară afectată. Așadar, Republica Moldova este doar una dintre țările ajutate de către Comisia de la Bruxelles.

Share
Scris de
Oana Pauna

Acest site foloseste cookies.

Read More