Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Uniunea Europeană (UE), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Mondială oferă un pachet de finanţare în sumă de 270 de milioane de euro pentru a asigura interconectarea permanentă între reţelele electrice din Moldova şi România, potrivit unui comunicat al băncilor finanţatoare.
Republica Moldova a primit astfel , scrie economica.net, o finanţare semnificativă pentru a se conecta la reţeaua de înaltă tensiune a României şi, implicit, a Europei.
Ţara este dependentă acum de energia electrică din Transnistria, controlată de ruşi, şi de importurile din Ucraina, dar peste cinci ani va primi energie de la noi.
Pachetul de finanţare include împrumuturi de la BEI şi BERD de 80 de milioane de euro fiecare, un împrumut de 70 de milioane de euro de la Banca Mondială şi un grant de 40 de milioane de euro din fondurile UE. Acordurile de credit cu BERD şi BEI au fost semnate miercuri, 20 decembrie, la Chişinău.
Potrivit comunicatului, compania Moldelectrica va construi o nouă line electrică de înaltă tensiune de 400 kV între Vulcăneşti, localitate în sudul Moldovei situată aproape de granite cu România şi capitala Chişinău, o staţie electrică de tip back-to-back de 600 MW în Vulcăneşti şi va moderniza staţia de la transformare de la Chişinău, care acum funcţionează la 330 kV, ca urmare a introducerii noii tensiuni de 400 kV.
Republica Moldova este dependentă aproape 100% de importurile de energie electrică, pentru că nu are capacităţi semnifcicative de producţie. Cea mai mare parte a energiei este furnizată de centrala electrică de la Cuciurgan, care se află însă în Transnistria şi este deţinută de gigantul rus Inter RAO, iar restul reprezintă importuri din Ucraina.
Câteva sute de persoane s-au adunat în faţa Guvernului pentru a protesta faţă de modificările legilor justiţiei şi propunerile privind codurile penale, manifestanţii susţinând că PSD şi ALDE au abuzat procedurile parlamentare şi că aleşii încearcă să atenteze la democraţia şi libertatea României.
„Este un asalt chiar la adresa democraţiei din România. Felul în care PSD şi ALDE au abuzat procedurile parlamentare legitime, în care au încercat să închidă gura Opoziţiei şi a oricui a îndrăznit să se împotrivească, reprezintă semnale care ar trebui să alarmeze orice român care doreşte pentru România o viaţă în libertate şi democraţie.
La care se adaugă şi modificările Codului de Procedură Penală şi situaţia generală gravă din toate celelalte domenii ( sănătate, educaţie, economie, infrastructură, cultură, ecologie)”, reiese dintr-un mesaj publicat pe Facebook de organizatorii protestului.
Manifestanţi susţin că aleşii au „masacrat justiţia”, în ciuda criticilor aduse de magistraţi, Departamentul de Stat sau de Comisia Europeană, aceştia considerând că este vorba despre un atac la procedurile de drept şi la adresa luptei anticorupţie.
Aproximativ 500 de persoane protestează, sâmbătă seara, în Piaţa Unirii din Iaşi, faţă de modificările aduse Legilor Justiţiei. Protestatarii scandează împotriva ministrului Tudorel Toader, dar şi împotriva preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cei aproximativ 500 de oameni adunaţi în Piata Unirii din Iaşi spun că au venit să îşi arate nemulţumirile faţă de modificările aduse Legilor Justiţiei.
Se scandează „M-am saturat sa fiu furat”, ”Nu se mai poate, vrem anticipate” sau „Corupţia, hoţia, sufoca România”.
”Am ieşit pentru că nu vreau să îmi văd familia, prietenii într-o aşa societate, care nu se va schimba în bine din cauza acestor legi”, spune unul dintre cei ieşiţi la protest.
Acest articol a fost actualizat la: 23 decembrie 2017 21:24