Externe

Şefii diplomaţiilor franceză şi germană efectuează prima vizită în estul Ucrainei de la începutul războiului

Miniştrii francez şi german ai Afacerilor Externe au efectuat joi o vizită în estul Ucrainei, la Slaviansk, o premieră din aprilie 2014, când a început războiul, soldat cu peste 9.600 de morţi, relatează AFP, potrivit news.ro.

În acest fost bastion al separatiştilor proruşi, Jean-Marc Ayrault şi omologul său german Frank-Walter Steinmeier au observat un pod în ruină de pe râul Kazenîi Toreţ, care traversează acest oraş recucerit de forţele de la Kiev în iulie 2014.

Vizita miniştrilor europeni are ca scop să relanseze dinamica Acordurilor de pace de la Minsk, a căror implementare „avansează cu viteza unui melc”, a deplâns miercuri şeful diplomaţiei germane.

Parisul şi Berlinul mizează pe semnarea în curând a unui acord de demilitarizare în trei zone pilot din est, în vederea relansării procesului de pace şi permiterii organizării în această toamnă a unei summit al liderilor francez, rus, german şi ucrainean.

„Împreună cu colegul meu, căutăm să creăm condiţii în vederea organizării unui summit la care să participe preşedintele (francez Francois) Hollande, cancelarul (german Angela) Merkel şi preşedinţii (ucrainean Petro) Poroşenko şi (rus Vladimir) Putin”, a declarat Ayrault.

„Suntem foarte implicaţi” în vederea unor noi „paşi către pace”, a adăugat el, în engleză.

Cei doi miniştri au sosit joi dimineaţa la Kramatorsk, alt oraş aflat sub controlul forţelor ucrainene, situat în apropiere de linia frontului.

„NU REPETAŢI MUNCHEN 1938”

Ei au vizitat un sediu al observatorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), unde au fost întâmpinaţi de aproximativ 40 de manifestanţi care se opun ideii acordării unui statut autonom regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

„Nu repetaţi Munchen 1938”, simbolul istoric al capitulării diplomatice a democraţiilor europene în faţa Germaniei naziste. „Spunem nu statutului special al Donbasului” sau „Noi suntem Ucraina”, proclamau banderole purtate de manifestanţi.

Cei doi miniştri au întâlnit apoi reprezentanţi OSCE în regiune, care le-au prezentat ceea ce fac zilnic în cadrul misiunii de monitorizare a încălcării armistiţiului în zonă. Ei le-au arătat, de asemenea, eşantioane de mine, grenade şi alte dispozitive explozive găsite în zonă.

Ucraina se confruntă de peste doi ani cu un conflict cu separatişti proruşi care sunt, potrivit Kievului şi occidentalilor, susţinuţi militar de Rusia, ceea ce Moscova dezminte.

Acorduri de pace, semnate la Minsk în februarie 2015, prevăd o serie de măsuri politice şi economice în vederea încetării conflictului.

Ansamblul acestor măsuri, inclusiv alegeri în zonele separatiste, nu au fost însă implementate, iar cele două părţi dau vina una pe cealaltă.

Ucrainenii este necesar să-şi modifice Constituţia pentru a le oferi mai multă autonomie regiunilor rebele şi să organizeze aceste alegeri. Însă aceste măsuri provoacă dezbateri aprinse la Kiev, unde sunt considerate că prezintă un risc de legalizare de facto a separatismului şi de destabilizare a restului Ucrainei.

Occidentalii consideră în schimb aceste alegeri drept un mijloc de reintegrare politică a teritoriilor separatiste.

„RISC DE ESCALADARE A VIOLENŢEI”

În pofida intrării în vigoare a mai multor armistiţii, ultimul la 1 septembrie, cu ocazia începerii anului şcolar, înfruntările continuă în estul Ucrainei.

În ultimul său raport, cu privire la ziua de 13 septembrie, OSCE anunţă că a înregistrat 275 de explozii în regiunea Doneţk, majoritatea concentrate în regiunea Avdiivka-Iasînuvata, la câţiva kilometri de fieful rebel Doneţk.

„Dacă situaţia s-a îmbunătăţit după ultimul armistiţiu de la 1 septembrie, situaţia de-a lungul liniei frontului rămâne instabilă (…). Există un risc real al unei escaladări a violenţelor în orice moment”, a declarat Zeid Ra’ad Al Hussein, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, citat într-un comunicat publicat joi.

Potrivit ONU, de când a început şi până în prezent, războiul s-a soldat cu 9.640 de morţi şi 22.431 de răniţi, scrie news.ro.

Share
Scris de
Mihaela Dorobantu

Acest site foloseste cookies.

Read More