Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi seara retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul.
Declaraţia sa de la Casa Albă a fost transmisă în direct la televiziuni şi urmată imediat de semnarea decretului prin care se reintroduc sancţiunile împotriva regimului de la Teheran.
Trump a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale – SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania – cu Iranul, afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare. De asemenea, preşedintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu.
Tot marți, Ministrul Apărării din Franța a anunțat că Parisul va continua să pledeze pentru o îmbunătăţire a acordului nuclear iranian, ‘cu sau fără SUA’.
Citește și: Teheran avertizează că va riposta dacă Washingtonul se retrage din acordul privind programul nuclear iranian
Chiar dacă în urmă cu câteva zile preşedintele american Donald Trump a vorbit cu Președintele francez Emmanuel Macron despre un nou acord cu Iranul, acum ameninţă să retragă SUA din acord.
‘Acest acord nu este cel mai bun din lume’, dar ‘fără a fi perfect, el are totuşi o mulţime de virtuţi’ şi ‘ei (iranienii) îl respectă’, a declarat Florence Parly într-un interviu pentru RTL.
Citește și: Emmanuel Macron: Actualul acord nuclear între Iran și marile puteri ar trebui respectat și extins
‘Acest acord trebuie completat. Este ceea ce a propus preşedintele Republicii. Trebuie să continuăm să ne exprimăm fără încetare pentru îmbunătăţirea acestui acord, cu sau fără SUA’, a adăugat ea.
‘Europenii au confirmat cel mai recent ataşamentul lor faţă de menţinerea şi respectarea acestui acord’, a subliniat Florence Parly, argumentând că acesta este un ‘factor de pace şi de stabilizare într-o regiune foarte eruptivă’.
‘Iranul este o putere care încearcă să-şi exercite influenţa mult mai pe larg în regiune. De aceea este implicat în Siria’, a adăugat ea. Or, ‘vecinătatea Iranului este o problemă pentru Israel, ceea ce a determinat recent Israelul să intervină militar pentru a lovi un anumit număr de ţinte în Siria’, a subliniat ministrul francez.
„Se poate vedea că orice fel de escaladare care ar putea conduce Iranul să nu respecte acordul semnat, inclusiv de către SUA, nu poate fi decât un factor care agravează o situaţie deja foarte tensionată‘, a avertizat ea.
Acest site foloseste cookies.
Read More