Externe

Summitul G7 de la Biarritz: Proteste uriașe anunțate și măsuri drastice de securitate

Staţiunea Biarritz de pe coasta de sud-vest a Franţei este obişnuită să fie luată cu asalt în luna august de surferi şi de adoratori ai soarelui, dar valul care va lua cu asalt anul acesta celebra staţiune franţuzească se anunţă a fi diferit, transmite dpa.

Preşedintele Emmanuel Macron i-a invitat pe liderii Marii Britanii, Canadei, Germaniei, Italiei, Japoniei şi SUA la summitul anual al statelor membre G7 ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni în staţiunea bască.

Preşedintele american Donald Trump, cancelarul german Angela Merkel şi alţi lideri sunt aşteptaţi să fie însoţiţi de peste 5.000 de delegaţi, oficiali şi ziarişti.

Asemeni multor summituri desfăşurate în statele occidentale în ultimii 20 de ani, şi această reuniune la nivel înalt este susceptibilă să devină ţinta protestelor.

Summitul G7 de la Biarritz: Măsuri sporite de securitate în contextul acţiunilor de protest anunţate

Mai mulţi activişti s-au reunit deja la Hendaye, la aproximativ 20 de kilometri de Biarritz, precum şi în oraşul spaniol de frontieră din apropiere Irun, pentru trei zile de contrasummit în care sunt organizate prelegeri şi workshopuri.

Pentru sâmbătă, ziua în care începe summitul G7, este prevăzută organizarea unui marş de la Hendaye la Irun. Duminică sunt planificate întruniri în perimetrul zonei securizate pentru eveniment din Biarritz.

Alţi activişti, mai radicali, au făcut apel online la „invadarea Biarritz-ului” sâmbătă.

Autorităţile franceze nu vor să rişte absolut deloc şi în acest scop au mobilizat 13.200 de poliţişti şi jandarmi pentru a asigura securitatea delegaţiilor participante la summit, conform cifrelor furnizate de ministerul de interne de la Paris. „Ar trebui să fie foarte clar că nu vom tolera excese”, a declarat marţi ministrul de interne Christophe Castaner. AGERPRES

Share
Scris de
Adrian Vrauko
Stiri Despre g7summit

Acest site foloseste cookies.

Read More