300 de persoane au fost reținute în urma unor incidente grave și extrem de violente din Bulgaria. Evenimentele au izbucnit joi în cea mai mare tabără de refugiați din Bulgaria. Aceasta este situată la Harmanli, iar Boiko Borisov anunță ca 26 de persoane au fost rănite.
În direct la postul național de radio Boiki Borisov a declarat că revolta a fost oprită. Primul ministru Bulgariei s-a asigurat personal de situația din Harmanli, după ce a efectuat o vizită.
„Vreo 300 de migranți, printre care șase considerați periculoși pentru siguranța națională au fost reținuți.” Numarul total de persoane rănite a ajuns la 26. Dintre aceștia 24 sunt polițiști și 2 refugiați, a precizat premierul bulgar, scrie Agerpres.
Pentru a reuși să potolească spiritele, poliția bulgară a folosit tunuri de apă și gloanțe oarbe pentru a opri revolta. Refugiații aruncau cu pietre și încercau să fugă din tabăra din care erau închisi de trei zile.
Forțele de ordine au fost atacate cu pietre și penuri auto incendiate. Peste 1500 de afgani si irakieni s-au răscolit împotriva autorităților din Bulgaria. Poliția a intervenit cu peste 250 de polițiști.
Autoritățile Bulgare au închis tabăra de refugiați pentru e preveni o epidemie de scabie. Refugiații din Bulgaria au fost izolați în corturi și alte spații de cazare, de trei zile, pentru a fi examinați medical. Luni urmează ca o echipă de medici să se deplaseze în tabără.
Revolta a fost oprită, iar situația din tabără este sub control după ce autoritățile au negociat cu refugiații. Nina Nikolova, purtătoarea de cuvânt a poliției locale, a declarat pentru AFP că negocierile s-au purtat între migranții furioși și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Refugiați.
Deși poliția asigură populația Bulgarie că situația este sub control, noi incidente au apărut vineri noaptea. Numeroși refugiați reușind să fugă din tabără, potrivit autorităților locale.
Tensiunile dintre Grecia și Bulgaria au provocat incidentele. Inchiderea frontierelor in regiunea Balcanilor facce imposibilă deplasarea refugiaților spre vestul Europei.
În Bulgaria sunt peste 13.000 de refugiați, cei mai mulți dintre ei fiind afgani. Situația din Bulgaria nu este unică. Grecia întâmpină aceleași probleme, fiind principalul punct de intrare în Uniunea Europeană pentru migranții care vin dinspre Turcia.
Orașul Harmanli, din Bulgaria, este foarte aproape de granița cu Turcia.
Incidente violente joi și vineri 25 noiembrie 2016 în tabăra de refugiați. Pneuri auto incinse și pietre aruncate în poliție.