Atac asupra Americii, trei Rachete au lovit Ambasada SUA din Bogdat in urmă cu puțin timp. Una dintre rache ar fi ajuns în sala de mese a ambasadei, iar celelalte trei au afectat grav clădirea, scrie CNBC.
Conform primelor informații nu sunt morți, dar sunt răniți.
Citește și: Cel mai mare sportiv al lumii a murit la 41 de ani
Potrivit unei declarații publicate pe rețelele sale de socializare, premierul irakian a ordonat forțelor de securitate „să caute și să investigheze” incidentul, pentru a „împiedica repetarea vizării ambasadei americane” și arestarea celor responsabili.
„Condamnăm continuarea acestor acte penale și ilegale, care slăbesc statul, îi încalcă suveranitatea și sfințenia misiunilor diplomatice pe terenul său”, a declarat Abdul-Mahdi în declarație.
Duminică, Cell Media irakiană de securitate a raportat că cinci rachete Katyusha au căzut pe Zona Verde, o zonă puternic fortificată care adăpostește un guvern și misiuni diplomatice străine. Declarația lui Abdul-Mahdi a dezvăluit rachetele aterizate în interiorul complexului ambasadei.
„Continuarea comportamentului individual, iresponsabil, va face ca întreaga țară să sufere consecințe și ramificații periculoase, dăunând intereselor supreme ale țării și relației sale cu prietenii săi, care ar putea transforma Irakul într-un câmp de luptă”, a adăugat premierul de îngrijire.
„Guvernul își reiterează angajamentul de a proteja toate misiunile diplomatice și de a lua toate măsurile necesare pentru realizarea acestui lucru.”
Atacurile rachetelor asupra ambasadei SUA și a altor ținte americane din Irak au devenit tot mai frecvente în ultimele luni. Pe 21 ianuarie , trei rachete Katyusha au fost tras în Zona Verde; o anchetă comandată de Abdul-Mahdi cu privire la acel incident nu a dat încă răspunsuri.
La 27 decembrie, un atac de rachetă atribuit în mare parte miliției Kataib Hezbollah, susținută de Iran, a ucis un antreprenor civil american la baza militară K-1 din Kirkuk. SUA au efectuat atacuri aeriene de represalii pe 29 decembrie, ucigând și rănind 25 de comandanți și membri ai miliției; susținătorii acesteia au luat cu asalt ambasada SUA ca răspuns la 1 ianuarie.
SUA au asasinat generalul iranian de înaltă calitate Qassem Soleimani și Abu Mahdi al-Mohandis, șeful adjunct al Forțelor de Mobilizare Populară (PMF) susținute de Iran la Bagdad pe 3 ianuarie. Iranul a tras apoi aproape două duzini de rachete balistice la bazele irakiene care adăpostesc SUA trupe.
Într-o apăsare în frunte cu clericul șiit, odată reformist Muqtada al-Sadr, milițiile susținute de Iran au cerut să fie expulzate trupele americane din Irak. Weekend-ul trecut, sute de mii de irakieni au participat la un protest susținut de Sadr împotriva prezenței trupelor americane în țară.
Știre în curs de actualizare.
Acest articol a fost actualizat la: 27 ianuarie 2020 0:26