Un autobuz cu pasageri a sărit în aer la impactul cu o mină amplasată la sol în vestul Afganistanului, făcând cel puţin opt morţi şi 40 de răniţi, în majoritate femei şi copii, informează marţi AFP, citând oficiali afgani.
‘A fost o mină amplasată de talibani pentru a lovi forţele de securitate. Dar a lovit un autobuz cu pasageri’, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei din provincia Farah.
Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernatorului Naser Mehri, care a confirmat bilanţul victimelor, ‘incidentul s-a produs marţi, în jurul orei locale 04:30″ (00:00 GMT). ‘Autobuzul efectua legătura Herat-Kabul când a sărit în aer la impactul cu o mină disimulată la sol pe un drum din districtul Bal Baluk din Farah’, a mai precizat el.
Talibanii, care beneficiază de sprijinul Iranului vecin, s-au regrupat în această provincie din vestul Afganistanului, la frontiera iraniană, încercând în primăvară să ocupe capitala provinciei şi un baraj. Ei au fost respinşi de o intervenţie a forţelor afgane şi americane în luna mai.
În 2017, insurgenţii au încercat de trei ori să preia controlul asupra oraşului Farah, potrivit reţelei de analişti Afghanistan Analysts Network.
Un atac împotriva unei şcoli de moaşe la Jalalabad, în estul Afganistanului, s-a încheiat sâmbătă după şapte ore de confruntări şi uciderea a doi dintre atacatori, informează AFP.
Cele 67 de studente şi profesoare ale centrului au fost eliberate tefere, dar două persoane au fost ucise – un paznic şi un şofer – şi alte cinci rănite, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Nangarhar, Ghulam Sanyee Stanikzai.
Atacul nu a fost revendicat, dar un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a asigurat AFP că „atacul de la Jalalabad nu are nicio legătură cu ei”, lăsând să se presupună că el ar fi fost comis de către extremiştii grupării Statul Islamic.
Purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei, Attaullah Khogyani, a confirmat încheierea operaţiunii, indicând că trei membri ai forţelor armate figurează printre răniţi.
El indicase anterior că „57 de persoane”, adică majoritatea celor prezente în clădire, se aflau acum în siguranţă, dar că „10 persoane lipsesc la apel”, în legătură cu acestea autorităţile neavând informaţii.
Stanikazai, în schimb, nu a evocat nimic de acest gen, afirmând că dintre „cei 67 de ostatici, unii reuşiseră să scape pe uşă, iar alţii au sărit pe geam”, în timp ce „alţi ostatici au fost eliberaţi de poliţie”.
Formarea moaşelor este o necesitate absolută în Afganistan: UNICEF estimează că doar 45% dintre femeile afgane beneficiază de asistenţă medicală în timpul naşterii. Majoritatea nasc singure, adeseori la distanţă de câteva ore de primul dispensar sau de centrul spitalicesc.
Acest articol a fost actualizat la: 2018-07-31T10:29:53+03:00 10:29
Acest site foloseste cookies.
Read More