Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter s-a produs la granița dintre Irak și Iran. Seismul s-a soldat cu un număr mare de victime în ambele țări, dar și cu pagube uriașe.
ACTUALIZARE 11:00 Creşte numărul morţilor în urma seismului care a devastat Iranul şi Irakul. Autorităţile locale anunţă cel puţin 335 de morţi.
ACTUALIZARE 10:30 Cel puţin 328 de morți și 2500 de răniți, anunţă ultimul bilanţ al victimelor seismului care s-a produs la granița dintre Irak și Iran.
ACTUALIZARE 09:35 Televiziunea de stat din Iran anunță cel puțin 207 morți în țară. Oficialii din Irak au anunțat că pe teritoriul lor au murit 6 persoane și 50 au fost rănite, informează The Guardian. În total sunt peste 1.700 de răniți.
Cutremurul a produs panică pe străzile capitalei irakiene Bagdad, oamenii ieşind pe străzi. La moscheile din Bagdad şi din alte localităţi irakiene s-au spus rugăciuni la difuzoare
Un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter s-a produs la ora 20:19 minute în Iraq, la 210 km de Bagdad, capitala țării, conform aplicatiei ECMS. Este posibil ca seismul care a avut o magnitudine record pentru această țară să fi produs zeci de victime și pagube materiale.
Actualizare, 01:50 -Cutremur de magnitudine 7,2 la graniţa dintre Iran şi Irak: Cel puţin 61 de morţi şi 300 de răniţi în Iran
Conform şefului serviciilor de urgenţă iraniene, cel puţin 300 de persoane au fost rănite.
Cutremurul a avut epicentrul la 32 de kilometri de oraşul irakian Halabja, la o adâncime de 33.9 kilometri.
Cutremurul a afectat atât Iranul cât și Irakul.
Presa iraniană a anunţat iniţial că au murit cel puţin şapte persoane în vestul Iranului, alte şase fiind decedate în Irak.
Cutremurul a produs panică pe străzile capitalei irakiene Bagdad, oamenii ieşind pe străzi.
La moscheile din Bagdad şi din alte localităţi irakiene s-au spus rugăciuni la difuzoare.
Postul iranian IRINN a anunţat că echipe de salvare au fost trimise în vestul ţării.
„În cel puţin opt localităţi s-au produs daune, iar în altele s-au întrerupt comunicaţiile”, a declarat un oficial.
Cutremurul a fost resimţit şi în Turcia.
ACTUALIZARE, 22:17 – Cutremurul s-a resimțit până în Turcia. În total au murit 6 persoane, conform unui bilanț provizoriu, conform Reuters.
Actualizare, deocamdata nu exista informatii clare cu privire la posibilele victime sau pagube materiale. Un cititor a comentat pe Facebook si conform acestuia seismul s-a resimtit puternic.
Pământul s-a zguduit din nou în această după-amiază. Un cutremur de 3,5 pe scara Richter s-a produs, duminică, la ora 14.58, informează Institutul Naţional pentu Fizica Pământului.
Un cutremur de 3,5 pe scara Richter s-a produs, duminică, la ora 14.58, în Marea Neagră, la o adâncime de 10 kilometri, informează Institutul Naţional pentu Fizica Pământului.
Anunț de ultim moment al directorului INFP: “Am reconsiderat cutremurul maxim posibil la 8,1 grade Richter”
Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) a anunțat realizarea unei hărți speciale a municipiului București din punct de vedere seismic.
Totodată, șeful INFP a vorbit și despre ultimele cercetări ale seismologilor care au arătat că magnitudinea maximă la care poate ajunge un seism produs pe teritoriul nostru a fost reconsiderată la 8.1 grade.
“La noi, până la realizarea acestei hărți, cutremurul maxim posibil a fost de 7,8 grade. în urma ultimelor cercetări pe care le-am făcut am reconsiderat cutremurul maxim posibil la 8,1 grade Richter. Vrancea poate să producă un astfel de cutremur”, a spus Ionescu, pentru Observator.
“în România, cutremurele care pot provoca pagube sunt cutremurele cu magnitudini peste 7, și nici atunci. Practic, ar trebui să îndeplinească mai multe condiții pentru a provoca pagube. Cutremururul din 77 a avut 7,4 grade, s-a produs la o adâncime de 90 de km, a avut un anumit mecanism de rupere. și propagarea contează. Cutremurele care se produc în zona 90 de km. adâncime se propagă spre București, celelalte, la adâncimi mai mari, au directivitate către nord-estul României”, a mai spus Constantin Ionescu.
Potrivit directorului onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, seismele produse în zona Vrancea în ultimele zile nu trebuie să îngrijoreze populaţia pentru că nu vor fi urmate de un seism mare, care s-ar putea produce, în opinia sa abia, peste câteva zeci de ani.
”Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Aceasta e prima variantă, iar a doua variantă e ca un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a spus Mărmureanu, potrivit news.ro.
La rândul său, directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat că seismele din ultimele zile se încadrează în activitatea normală a zonei Vrancea şi nu ar fi motive de îngrijorare, deşi zona poate fi surprinzătoare.
”Nu se poate estima, nu avem de unde să ştim când va fi următorul mare cutremur. Dumnezeu stie sau Vrancea stie când se va produce un cutremur. Pământul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaşte, nu se pot face decât estimari foarte grosiere. Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde şti deocamdată.
Trebuie echipamente mult mai performante, cercetări foarte focusate pe anumite domenii ca să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zonă complexă din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur şi a timpului când se va produce. Ce spun cercetătorii în lucrările lor… sunt lucrări pe care e foarte bine că le scriu, pentru că arată un anumit stadiu al cercetării într-un domeniu. Dacă nu se face, nu există un progres”.
Cel mai mare cutremur din istoria României nu a fost în 1977
Poate cel mai cunoscut dezastru natural din istoria României este considerat cutremurul in 1977. Acesta nu a fost, însă, cea mai puternică mișcare seismică înregistrată pe teritoriul țării noastre.
La data de 26 octombrie 1802, în zona Vrancei, a avut loc cel mai puternic cutremur din istoria României. Istoricii au stabilit că s-ar fi situat în jurul valorii de 7,9 – 8,2 pe scara Richter, iar unda de şoc a fost simțită simţită până în Rusia şi Grecia. Ca o comparație, cel din 77 a avut doar 7,2 pe scara Richter.
Citește și GRAV accident de circulaţie. Sunt mai mulţi morţi iar drumul este blocat
Acest articol a fost actualizat la: 13 noiembrie 2017 12:37