Douăzeci şi opt de persoane au fost rănite în Sicilia în urma unui seism ce a fost declanşat de erupţia vulcanului Etna, au anunţat miercuri autorităţile italiene, citate de Xinhua.
Erupţia vulcanului sicilian a declanşat un seism cu magnitudinea de 4,8 grade pe scala Richter, care s-a produs la ora locală 03:19 în noaptea de marţi spre miercuri, la o adâncime de aproximativ un kilometru, a precizat Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia.
Epicentrul cutremurului a fost localizat la câţiva kilometri nord de Catania, al doilea oraş ca mărime din Sicilia, unde nu au fost raportate pagube materiale.
Seismul a fost urmat de aproximativ 1.000 de replici de mică intensitate în ultimele două zile, multe dintre ele nefiind simţite de locuitorii din zona afectată, a precizat INGV.
Cel puţin 10 dintre cei 28 de oameni accidentaţi – în principal vârstnici – au avut nevoie de spitalizare, însă niciunul dintre ei nu a suferit răni grave, a raportat agenţia de presă ANSA.
În total, aproximativ 600 de persoane au fost evacuate din locuinţele lor, ca măsură de precauţie, în cursul zilei de miercuri.
Cele mai ample pagube materiale au fost înregistrate în Zafferana Etnea şi Fleri – un mic oraş, respectiv, un sat din zona metropolitană din jurul oraşul Catania – unde s-au prăbuşit cele mai multe dintre clădirile afectate de acest seism.
Pe lângă cele două localităţi deja menţionate, alte patru municipalităţi – toate din proximitatea oraşului Catania – s-au numărat printre aşezările umane unde seismul a produs cele mai multe pagube, precizează ANSA.
Într-un mesaj publicat pe Facebook şi Twitter, guvernatorul Siciliei, Nello Musumeci, a relatat că s-a întâlnit cu autorităţile locale din cele mai afectate şase municipalităţi, miercuri, pentru a alcătui un plan de intervenţie post-seism.
„Reprezentanţii regiunii iau parte la discuţiile referitoare la managementul crizei, organizate de Prefectura din Catania”, a scris Nello Musumeci în acel mesaj online.
„Monitorizăm situaţia din spitale, iar primele verificări nu au evidenţiat răni grave în cazul persoanelor internate, exceptând câteva zeci de vânătăi”, a adăugat guvernatorul italian.
Un comitet de urgenţă al Protecţiei Civile s-a întrunit miercuri dimineaţă la ora locală 05:00 pentru a evalua situaţia şi şi-a încheiat activitatea până la sfârşitul zilei, după ce a trimis mai multe echipe tehnice pentru a sprijini autorităţile locale în operaţiunile de ajutorare a populaţiei din cele şase municipalităţi afectate.
Etna, cu o altitudine de 3.350 de metri, se află în estul Siciliei şi este cel mai mare şi mai înalt vulcan din Europa, fiind, totodată, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, potrivit INGV.
Citește și: Cutremur cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter