Externe

Uniunea Europeană sprijină persoanele defavorizate pe timpul pandemiei

În perioada pandemiei Uniunea Europeană vine în sprijinul persoanelor defavorizate. Dacă până acum toată lumea se gândea la mediul de afaceri care a avut de suferit, acum a venit rândul persoanelor defavorizate. 22.4% din populația Uniunii Europene se află deja în risc de sărăcie sau excluziune socială. În țara noastră, România, procentul depășește o treime din populație conform datelor statistice din 2017.

Uniunea Europeană sprijină persoanele defavorizate pe timpul pandemiei

Criza actuală îi afectează în special pe acești oameni care sunt de obicei invizibili în societatea actuală. În ceea ce privește locuințele sau cartierele aglomerate sau sărace, distanțarea socială nu este o opțiune. Mai mult, pierderea locurilor de muncă este încă un factor care accentuează nivelul de sărăcie.

Accesul la informații și la servicii de bază sunt de fapt discriminate și îi plasează într-un risc mai mare de îmbolnăvire și excluziune socială. La nivelul Uniunii Europene în acest moment există două mecanisme principale care au drept scop combaterea excluziunii sociale și a sărăciei.

Acestea sunt: Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane și Fondul Social European. Grupul Renew Europe a cerut Comisiei Europene să intervină pentru a reduce efectele negative ale pandemiei.

FEAD în general susține două tipuri de acțiuni: furnizarea de alimente și materiale de bază și asistență nefinanciară, nematerială pentru a include social cele mai defavorizate categorii de persoane.

În Parlamentul European s-a votat o serie de amendamente la Regulamentul nr.223/2014 în ceea ce privește Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane. Cu aceste modificări, Statele Membre pot să modifice programele operaționale pentru ca resursele să poată fi folosite pentru sprijinirea persoanelor defavorizate.

Modificări

Cea mai importantă modificare este finanțarea de 100% în cazul în care solicitarea vine de la Statele Membre pentru Programele Operaționale ce răspund efectelor pandemiei.

Prin anumite prevederi legate de eligibilitatea cheltuielilor se va furniza un ajutor alimentar și o asistență materială de bază. Se vor folosi tichete electronice.

În țara noastră, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 se vor aloca 518.838.876 de euro.

Nota de fundamentare a Ordonanței specifică un stoc de 170.000 de pachete de produse de igienă. Acestea sunt insuficiente pentru a acoperi numărul beneficiarilor din textul ordonanței.

Important este că Uniunea Europeană se implică pentru această categorie de persoane. Lucrurile se vor schimba la nivelul fiecărei țări.

Share
Scris de
Oana Pauna

Acest site foloseste cookies.

Read More