Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a declarat unui ziar israelian că intenţionează să transfere ambasada ţării sale în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Anunţul a fost făcut și pe pe Twitter de preşedintele ales al ţării, extremistul de dreapta Jair Bolsonaro.
Dacă Bolsonaro îşi va transpune intenţia în practică, Brazilia va deveni a treia ţară care face această alegere, după Guatemala şi, mai ales, SUA, a căror decizie în acest sens a adus o ruptură faţă de diplomaţia americană din ultimele decenii şi a provocat indignarea palestinienilor.
Întrebat de publicaţia Israel Hayom cu privire la intenţia sa de a transfera Ambasada Braziliei la Ierusalim, evocată în timpul campaniei sale electorale, Bolsonaro a apreciat că Israelul ar trebui să fie liber să-şi aleagă capitala.
‘Când am fost întrebat, în timpul campaniei, dacă o voi face odată ce voi deveni preşedinte, am răspuns: ‘Da, însă voi sunteţi cei care decideţi care este capitala Israelului, nu celelalte naţiuni”, a declarat Bolsonaro într-un interviu publicat joi în acest cotidian favorabil premierului israelian Benjamin Netanyahu.
Bolsonaro (63 de ani) a câştigat duminică al doilea tur de scrutin în alegerile prezidenţiale din Brazilia, deşi provocase indignare prin afirmaţiile sale misogine, homofobe şi rasiste.
Netanyahu a apreciat că alegerea lui Bolsonaro ‘va duce la o mare prietenie între cele două popoare şi la întărirea relaţiilor dintre Brazilia şi Israel’.
Şeful guvernului israelian va participa ‘cel mai probabil’ la ceremonia de învestitură a noului preşedinte brazilian, preconizată pentru luna ianuarie, a indicat pentru AFP un responsabil al biroului său.
Localizarea ambasadelor străine în Israel a devenit o problemă deosebit de sensibilă în ultimul timp, notează agenţia de presă franceză.
Statul israelian consideră întregul oraş Ierusalim drept capitala sa, în timp ce palestinienii aspiră să facă din Ierusalimul de Est capitala viitorului lor stat.
Israelul a ocupat Ierusalimul de Est după războiul din 1967 şi, ulterior, a procedat la anexarea sa, fapt niciodată recunoscut de către comunitatea internaţională, care consideră că statutul Oraşului Sfânt trebuie negociat de către cele două părţi, iar ambasadele nu ar trebui să se stabilească acolo până când nu se ajunge la un acord.
Preşedintele american Donald Trump a recunoscut în decembrie 2017 Ierusalimul drept capitală a statului Israel. Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas a suspendat de atunci orice legături cu administraţia Trump.
Ambasada SUA a fost transferată de la Tel Aviv la Ierusalim la 14 mai, înainte ca Guatemala şi Paraguay să-şi anunţe dorinţa de a urma exemplul Washingtonului. Dar de atunci Paraguay a făcut un pas înapoi, anunţând rămânerea ambasadei sale la Tel Aviv.