Connect with us
Artificii deasupra casei Albe

Externe

25 de curiozități despre ceremonia de învestire a președintelui Statelor Unite

Vineri, 20 ianuarie, Donald Trump va fi deveni cel de-al 45-le președinte al Statelor Unite ale Americii. De-a lungul timpului,  unele dintre ceremoniile de învestire a președintelui, au fost marcat de evenimente inedite sau amuzante.

Curiozități despre ceremonia de învestire a președintelui SUA

1.Preluarea mandatului prezindețial pe 20 ianuarie a fost legiferată în SUA în anul 1937. Până atunci, date ceremoniei era 4 martie. Franklin D. Roosevelt a fost primul președinte american care și-a început mandatul în luna ianuarie.

2. În 1953, președintele Dwight D. Eisenhower a fost prins cu un lasou în timpul ceremoniei, de un cowboy care s-a furișat în spatele lui.

3. Ceremonia de inaugurare a lui J.F. Kennedy era să sfârșească dezastruos, după ce podiumul a luat foc în timp ce Cardinalul Richard Cushing rostea predica. Din fericire, robele cardinalului nu au luat foc iar președintele a reușit chiar să zâmbească după stingerea incendiului.

4. Unul dintre cele mai stânjenitoare momente de la ceremonia de învestire a unui președinte SUA a avut loc în 2009. Judecătorul John Roberts a încurcat ordinea foarte strictă a cuvintelor din jurământul pe care Barack Obama trebuia să îl repete. a fost o simplă scăpare a unui cuvânt, însă a sădit teama că noul președinte nu a fost investit în mod corect. De aceea, a doua zi, Obama a repetat cele 35 de cuvinte din jurământ în mod corect, într-o ceremonie privată la Casa Albă.

5. Jurământul a fost greșit mult mai grav de către vicepremierul Lyndon. B. Johnson, în cadrul ceremoniei președintelui Kennedy.

6. Jimmy Carter a mers pe jos de la Capitoliu la Casa Albă, alături de paradă. Acest lucru a mai fost făcut o sigură dată, de către președintele Thomas Jefferson.

7. Se pare că nimeni nu petrece ca Abraham Lincoln! În timpul petrecerii organizate după învestirea sa, poliția a fost chemată la Casa Albă pentru a liniști spiritele.

8. Thomas Jefferson a fost primul președinte american care a depus jurământul de investitură la Washington DC.

9. Cel mai tânăr președinte al SUA a fost Theodore Roosevelt și nu John Fitzgerald Kennedy, așa cum se crede în general. Roosevelt avea 42 de ani în momentul învestiturii.

10. Ronald Regan a fost, până acum, cel mai bătrân președinte-ales. El avea 70 de ani fără 17 zile la momentul depunerii jurământului.

11. Ceremonia de inaugurare din al doilea mandat al lui Bill Clinton a fost prima transmisă pe internet.

12. După depunerea jurământului, Bill și Hillary Clinton au participat la 14 baluri inaugurale, cel mai mare număr de asemenea evenimente de până acum.

13. Cu toate că acum prețuri pentru un bilet la balul inaugural poate ajunge până la 12,500$, cele 400 de bilete de la investitura lui James Madison s-au vândut pentru 4$.

14. Cel mai lung discurs susținut de un președinte la ceremonia de inaugurare, i-a aparținut lui William Henry Harrison, în 1841. Acesta a avut nu mai puțin de 8.440 de cuvinte, iar Harrison a vorbit timp de o oră și 45 de minute. Pentru că afară ningea abundent iar el nu purta nici haină, nici pălărie, cel de-al nouălea președinte al SUA a făcut pneumonie și a murit la doar o lună de la învestire. Avea 68 de ani.

15. La polul opus, cel mai scurt discurs i-a aparținut lui George Washington. La a doua sa învestire, în 1793, el a rostit doar 130 de cuvinte.

16. Geroge Washington a fost singurul președinte care a sărutat Biblia după ce a depus jurământul.

17. De asemenea, Washington și-a improvizat jurământul, pe care la încheiat cu Așa să mă ajute Dumnezeu. Barack Obama a cerut ca faimoasa expresie să fie inclusă și în jurământul depus de el.

18. Theodore Roosevelt a deviat de la structura originală, el încheindu-și jurământul cu expresia Așa jur eu.

19. John Quincy Adams a fost primul dintre cei trei președinți care nu au jurat cu mâna pe Biblie. El a ales să își așeze mâna pe un volum de drept constituțional

20. Aproximativ 1,2 milioane de americani au participat la ceremonia de învestitură a lui Lyndon B. Johnson. Recordul a fost depășit de Barack Obama, la ceremonia căruia au participat 1,8 milioane de oameni.

21. La depunerea jurământului lui William H. Taft, în 1909, aproape 25 de centimetrii de zăpadă acopereau Washingtonul.

22. La a doua inaugurare a lui Franklin D. Roosevelt, în 1937, a plouat torențial. Asta însă nu l-a împiedicat pe proaspătul președinte să stea în ploaie preț de o oră și jumătate, cât a durat parada.

23. Ceremonia de învestitură a președintelui James Buchanan din 1857, a fost prima la care s-au realizat fotografii.

24. Robert Frost a fost primul poet care a vorbit la o ceremonie inaugurală, la învestitura lui John F. Kennedy.

25. Cea mai scumpă ceremonie inaugurală a avut loc în 2009, la primul mandat al lui Obama. Nota de plată a depășit 150 milioane de dolari, dintre care două treimi au fost acoperite din donații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top