Connect with us
A murit Roman Herzog, primul președinte al Germaniei. Decesul a fost anunțat marți dimineață de către biroul președinției germane.

Externe

A murit Roman Herzog – primul președinte al Germaniei

A murit Roman Herzog, primul președinte al Germaniei reunificate. Decesul a fost anunțat marți dimineață de către biroul președinției germane. 82 de ani avea Roman Herzog când s-a stins din viață.

Update, ora 14:49: Președintele României, Klaus Iohannis a trimis condoleanțe familiei.

A murit Roman Herzog – pionierul Germaniei moderne

Roman Herzog a fost un creștin-democrat convins, un neobosit militant pentru o Germanie modernă, fundamentată pe valori economice și sociale sănătoase.

Fostul președinte era recunoscut pentru verticalitatea sa. El a fost tot timpul deschis amintirii și anchetării obiective a Holocaustului nazist. În acest sens, el a instituit 27 ianuarie drept ziua comemorării victimelor Holocaustului.

„Germania trebuie să simtă o tresărire.”, spunea Roman Herzog în 1997, perioadă în care statul se confrunta cu un șomaj ridicat. „Pesimismul a devenit o mentalitate normală în ţara noastră. Cei care vor să amâne sau să împiedice reforme majore trebuie să fie conştienţi că ţara noastră va plăti un preţ mare din această cauză.”, își completa el discursul de la acea vreme.

Citește și: Akbar Hachemi Rafsanjani, fost președinte al Iranului, a murit la 82 de ani

Roman Herzog s-a născut pe 5 aprilie 1934 în Landshut, Bavaria. Studiile sale poartă egida Universității din Munchen. În viața politcă este introdus de către un alt mare om politic german, Helmuth Kohl, care îl numește reprezentant al landului Bonn. El a mai ocupat și postul de ministru al Culturii şi de Interne în landul Baden-Württemberg respectiv, vicepreşedinte al Curţii Constituţionale federale.

George Vintilă este redactor HUFF.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top