Connect with us
Un cutremur a avut loc în Noua Zeelandă, duminică, 13 noiembrie. Magnitudinea inițială a fost estimată la 7.4 grade pe scara Richter.

Externe

UPDATE Cutremur în Noua Zeelandă, cu magnitudinea de 7.8 grade, urmat de TSUNAMI VIDEO

Un cutremur cu magnitudinea de 7.8 grade s-a produs duminică în Noua Zeelandă. Seismul a avut epicentrul la 91 de kilometri de Christchurch, cea mai mare localitate de pe insula sudică a statului.

Cutremur în Noua Zeelandă – Există victime

Update, ora 18,43: Autoritățile din Noua Zeelandă au anuțat primele decese în urma cutremurului, relatează The Guardian. Nu a fost însă anunțat numărul victimelor. Salvatorii încearcă să dea de urma persoaneleor dispărute, mai ales că s-au raportat clădiri dărâmate.

Se pare că primele persoane şi-au pierdut viaţa în localitatea Kaikoura, care a fost zguduită de un seism cu magnitudinea de 6,1 grade la doar două ore după seismul iniţial.

Seismul a fost urmat de valuri tsunami care s-au ridicat până la cinci metri înălțime.

Update, ora 16.49: Autorităţile neozeelandeze au anunţat că mai multe clădiri s-au dărâmat în localitatea Kaikoura, situată la aproximativ 180 de kilometri nord de Christchurch. De asemenea, o replică puternică de 6,1 grade s-a produs în urmă cu aproximativ o oră la doar 15 kilometri de Kaikoura, scrie NZ Herald.

Geonet a anunţat că peste 45 de replici au zguduit coasta neozeelandeză după primul seism cu o magnitudine de 7,4 grade. De asemenea, mai multe replici au trecut peste magnitudinea de 6 grade.

Update, ora 15.16: Valul tsunami se îndreaptă către insulele Chantham, unde locuiesc circa 600 de persoane. Postul de televiziune ABC News anunță că magnitudinea seismului ar putea fi revizuită la 7.9 grade. În continuare, nu au apărut informații despre eventuale victime.

Update, ora 14.55: Autorităţile neozeelandeze au anunţat că un tsunami a lovit coasta nord-estică a Noii Zeelande, după ce un cutremurul care a zguduit localitatea Christchurch.  Un seismolog neozeelandez a precizat că instrumentele au detectat o creştere  a fluxului cu până la un metru în regiunea North Cantebury. ”Aceasta este o creştere mare, iar oamenii ar trebui să o ia în serios”, a declarat Anna Kaiser.

Update, ora 14.47: Institutul american de geofizică (USGS) a revizuit magnitudinea, de la 7.4 grade, la 7.8 grade!

Cutremur în Noua Zeelandă

Russia Today notează că a fost emisă o alertă de tsunami și că autoritățile au sfătuit oamenii să se ducă către zone mai înalte. Presa din această țară relatează că seismul s-a simțit până la Wellington, unde oamenii au ieșit panicați din locuințele lor, unii dintre ei plângând de teamă.

Pe rețelele de socializare, oamenii spun că unele case au fost distruse. Seismul a fost urmat de mai multe replici, de  5.8, 3.4 și  4.1 grade.


Citește și: Cutremur MARE în Japonia!

„Dormean și m-am trezit când casa a început să se miște. A durat destul de mult”, a declarat un locuitor al localității Christchurch, pentru agenția AFP. În anul 2011, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade a lăsat în urmă 185 de morţi şi a cazuat distrugeri importante în Christchurch, transmite Reuters.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top