Connect with us
Gilbert Baker creatorul steagulu LGBT a murit la 65 de ani

Externe

Gilbert Baker creatorul steagului LGBT a murit la 65 de ani

Gilbert Baker, creatorul steagului în culorile curcubeului, simbol al comunităţii LGBT, a murit la vârsta de 65 de ani

Gilbert Baker, artistul care a creat steagul în culorile curcubeului, simbol al comunităţii LGBT, a murit la vârsta de 65 de ani, potrivit BBC.

Artistul a murit joi noapte, în somn, a informat The San Francisco Chronicle.

Gilbert Baker a realizat, în 1978, steagul cu opt culori pentru ziua libertăţii homosexualilor, precursor al paradei gay.

Scenaristul Dustin Lance Black a scris pe contul său de Twitter: ”Curcubeele plâng. Lumea noastră este mai puţin colorată fără tine, dragostea mea. Gilbert Baker ne-a dat un drapel-curcubeu pentru a ne uni”.

Senatorul statului California Scott Weiner a spus despre creaţia lui Baker că a ”ajutat la definirea mişcării LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender, n.r.)”.

Fiecare culoare din steagul lui Gilbert Baker reprezenta un aspect diferit al umanităţii: roz – sexualitatea, roşu – viaţa, portocaliu – vindecarea, galben – lumina soarelui, verde – natura, turcoaz – arta, indigo – armonia, şi violet – spiritul uman.

Mai târziu, steagul a fost redus la şase culori, fiind înlăturate roz şi indigo, iar turcoazul înlocuit de bleu.

Gilbert Baker a declarat că a pornit de la ideea de a exprima diversitatea şi incluziunea folosind ”ceva din natură pentru a reprezenta faptul că sexualitatea noastră este un drept”.

În 2015, Muzeul de Artă Modernă din New York a achiziţionat drapelul pentru colecţia sa de design, numindu-l ”o piatră de hotar în design”.

”Am hotărât că ar trebui să avem un steag, că un steag ni s-ar potrivi ca simbol, pentru că suntem un popor, un trib, dacă vreţi”, a transmis atunci Baker muzeului. ”Steagurile reprezintă proclamarea puterii, aşa că este foarte potrivit”.

Un steag de dimensiuni mari este montat la intersecţia străzilor Castro şi Market din San Francisco, în apropierea Pieţei Harvey Milk, denumită după primul politician american care a dezavăluit că este gay. Un priveghi pentru Gilbert Baker a avut loc aici, vineri seară.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top