Liderii principalului partid prokurd din Turcia, arestați preventiv

04.11.2016
Liderii principalului partid prokurd din Turcia, arestați preventiv

Liderii principalului partid prokurd din Turcia au fost arestați preventiv. Este vorba de cei doi copreşedinţi ai HDP, principalul partid prokurd din Turcia, caee au fost reținuți în cadrul unei vaste operaţiuni „antiteroriste”, într-un context tensionat în sud-estul ţării cu o populaţie majoritar kurdă.

Selahattin Demirtas şi Figen Yüksekdag – care sunt totodată deputaţi – au fost plasaţi în stare de arest, în cadrul unei anchete a Parchetului din Diyarbakir (sud-est) cu privire la presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), potrivit agenţiei proguvernamentale Anadolu.

Cel puţin alţi nouă deputaţi din cadrul Partidului Democratic al Popoarelor (HDP), a treia forţă din Parlamentul turc, au fost plasaţi în arest, iar mai mulţi alţi deputaţi sunt vizaţi de mandate de arestare, potrivit posturilor NTV şi CNN-Türk.

Această vastă operaţiune nocturnă are loc într-un context foarte tensionat, după plasarea în detenţie a celor doi primari din Diyarbakir, „capitala” sud-estului majoritar kurd din Turcia, însângerat de lupte zilnice între forţe de securitate şi membri PKK, considerată o grupare teroristă de către Ankara.

Această operaţiune are loc în contextul în care Turcia se află în stare de urgenţă, în urma tentativei de lovitură de stat din iulie. Mai multe ţări europene şi ONG-uri acuză autorităţile turce că nu se limitează la presupuşi pucişti, ci vizează opoziţia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan acuză că HDP are legături strânse cu PKK şi a subliniat că nu va mai considera această formaţiune drept un interlocutor legitim, pe ai cărei membri îi catalogează cu regularitate drept „terorişti”.

În mai, Parlamentul turc a aprobat să li se ridice imunitatea unor deputaţi vizaţi cu proceduri judiciare, o măsură contestată care-i ţinteşte de fapt pe aleşii HDP.

Demirtas şi Yüksekdag sunt vizaţi de mai multe anchete cu privire la presupuse legături cu PKK, însă au dat asigurări în mai multe rânduri că nu se vor prezenta de bunăvoie la o eventuală convocare a justiţiei.

Demirtas, supranumit o vreme „Obama kurd” din cauza charismei sale, a fost considerat de mult timp un potenţial rival al lui Erdogan pe o scenă politică dominată de şeful statului turc.

„Poliţiştii sunt la uşa domiciliului meu. la Diyarbakir, cu o decizie de plasare în stare de arest cu forţa”, a anunţat Demirtas într-un mesaj postat pe Twitter înainte să fie reţinut.

HDP, care are 59 de deputaţi în Parlamentul turc, dezminte că este „aripa politică” a PKK.

Reţinerea celor 11 deputaţi turci are loc la câteva zile după arestarea pentru „activităţi teroriste” a celor doi primari din Diyarbakir, duminică, o măsură care a declanşat mai multe manifestaţii.

Citește și: Bătălia de la Mosul: sute de jihadiști au fost uciși

Citește și: Irak: Autoritățile au demarat operațiunile pentru recucerirea orașului Mosul, de la ISIS

PKK – considerat de Ankara şi aliaţii săi occidentali organizaţie teroristă – şi armata turcă cu rupt, în vara lui 2015, un fragil armistiţiu şi au reluat ostilităţile, care s-au soldat cu peste 40.000 de morţi începând din 1984 încoace, potrivit news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *