Connect with us
Fidel Castro a murit la vârsta de 90 de ani. Fidel Castro a fost președintele și premierul Cubei. Informația că Fidel Castro a murit...

Externe

Update: A murit Fidel Castro. Trupul neînsuflețit va fi incinerat sâmbătă

Fidel Castro a murit. Fostul lider cubanez, a încetat din viaţă la vârsta de 90 de ani, anunţă BBC, citând televiziunea de stat cubaneză.

UPDATE 17.50
„Moartea liderului revoluţionar Fidel Castro este o „veste tristă”, a declarat sâmbătă Papa Francisc, care a adăugat este îndurerat şi că se roagă pentru ohihna lui, relatează Reuters.

Francisc i-a transmis condoleanţe, în spaniolă, preşedintelui Raul Castro, fratele lui Fidel.

Suveranul Pontif, care s-a întâlnit cu Fidel Castro în timpul vizitei sale în Cuba, anul trecut, i-a spus lui Raul că a primit „vestea tristă” şi că-şi exprimă durerea.

UPDTE 17.20

Încăierări între susţinători şi oponenţi ai lui Fidel Castro au avut loc sâmbătă lângă Ambasada Cubei din Madrid, relatează BBC News.

Cele două tabere s-au insultat, iar poliţia a fost nevoită să intervină pentru a-i despărţi pe unii protestatari.

În Spania trăiesc numeroşi disidenţi cubanezi, după ce fostul premier Jose Luis Rodriguez Zapatero a încheiat un acord cu Raul Castro, în 2010, în vederea transferării a peste 100 de deţinuţi politici şi familiilor lor în Spania.

UPDATE 13.00
O perioadă de doliu naţional de nouă zile a fost decretată începând de sâmbătă în Cuba, în memoria părintelui Revoluţiei cubaneze Fidel Castro, care a decedat vineri la vârsta de 90 de ani.

Update, ora 9:22: Raul Castro, președintele Cubei, a anunțat că trupul neînsuflețit al lui Fidel Castro va fi incinerat sâmbătă.

Fidel Castro a fost liderul Revoluţiei Cubaneze, a deţinut funcţia de premier al Cubei în perioada 1959-1976. Fidel Castro a fost preşedinte al Cubei între 1976 şi 2008.

A murit Fidel Castro

Actualul preşedinte al Cubei, Raul Castro, a anunţat moartea fratelui său.

„Comandantul Revoluţiei cubaneze a decedat vineri la ora 22.29!” (sâmbătă, 5.29, ora României), a anunţat Raul Castro într-un discurs transmis în direct la televiziunea publică din Cuba.

Fidel Castro a condus Cuba timp de aproape 50 de ani, înainte ca Raul să preia puterea în 2008.
Susținătorii lui au spus că a dat Cuba înapoi oamenilor. Dar el a fost, de asemenea, acuzat de suprimarea opoziției.

Președintele Castro a declarat națiunii într-o emisiune neașteptată, noaptea târziu, la televiziunea de stat că Fidel Castro a murit și ar fi incinerat sâmbătă.

Urmează câteva zile de doliu național pe insulă.

Cine a fost Fidel Castro

Fidel Castro a fost a un revoluționar cubanez care a participa la transformarea Cubei în primul stat comunist din emisfera vestică.

Citește și: Fidel Castro- povestea fostului lider cubanez

Fidel Castro a deținut funcția de premier până în 1976. Ulterior el a devenit președintele Consiliului Statului și Consiliului Miniștrilor. Fidel Castro Ruz a fost prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez de la formarea sa în 1965. Fratele său, Raúl, a devenit succesorul lui Fidel Castro în 2008.

Fidel Castro este unul dintre cei mai „vânați” oameni din istorie. Asupra vieții sale au fost comise numeroase atentate, toate soldate cu eșec.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top