Connect with us
Marșul femeilor la Washington

Externe

Proteste anti-Trump în întreaga lume: Milioane de oameni au ieșit în stradă

Milioane de oameni au ieșit în stradă, sâmbătă, în cadrul unor proteste anti-Trump, organizate în întreaga lume. La Washington, aproape două milioane de femei, cu căciuli sau pălării roz pe cap au participat sâmbătă la „Marșul femeilor”. Această acțiune a fost organizată pentru apărarea drepturilor civice și contra președintelui Donald Trump. Numeroase astfel de adunări de solidaritate au avut loc în mai multe orașe din American și din întreaga lume.

La Los Angeles, 500.000 de persoane au ieșit în stradă, potrivit poliției americane. Același lucru s-a întâmplat și la New York. Mai mult de un milion de oameni au protestat la Washington și sute de mii de persoane au participat la marșuri și proteste în Chicago, Dallas, San Francisco, St Louis, Denver, Boston și alte zeci de orașe americane. Succesul a depășit cu mult așteptările organizatorilor.

Unul dintre motivele organizării protestului de la Washington a fost teama că Donald Trump va numi un nou judecător conservator la Curtea Supremă, care va duce la repunerea în cauză a dreptului la avort.

„Trebuie ca avortul să rămână legal. Este cu adevărat un drept care ar putea fi pierdut, asta ne-ar readuce în Evul Mediu”, susține Joan Davis, profesoară de istorie la pensie.

Protestatarii au susținut de asemena, toleranța pentru minorități, accesul la contracepție și apărarea planning-ului familial, protecția mediului și primirea refugiaților.

Organizatorii nu au putut să îi împiedice pe manifestanți să invadeze pașnic străzile din jurul Casei Albe, ceea ce nu era prevăzut în itinerariul inițial. Aceștia au strigat „Hey hey, ho ho, Donald Trump trebuie să plece” sau „Noi suntem votul popular”. Zona din jurul reședinței președintelui american a fost blocată timp de câteva ore.

La protestele anti-Trump au participat și multe vedete

Marșul a fost una dintre cele mai manifestații din capitala americană, iar multe vedete as-a alăturat manifestanților. Au participat cineastul Michael Moore, actrițele America Ferrara și Scarlett Johansson, cântăreața Alicia Keys, dar și Madonna. Cea din urmă a interpretat două piese și a îndemnat la o „revoluție a iubirii”.

„Bine aţi venit la revoluţia dragostei, la rebeliune, la refuzul nostru de a accepta această nouă epocă a tiraniei. Nu suntem doar noi femeile în pericol, ci toţi cei marginalizaţi”, a spus Madonna

Alicia Keys a urcat pe scenă şi a cântat „This girl is on fire”, schimbând versurile în „This girls are on fire”, în faţa unui public plin de căciuli roz în semn de protest. Ea a recitat versuri din poemul „Still I Rise”, de Maya Angelou. Mulți dintre manifestanți purtau pălării roz cu urechi de pisică („pussy hats”), devenite simbolul opoziției față de Trump.

Mai mult de 600 de astfel de marșuri au fost organizate în întreaga lume. La Londra au protestat 100.000 de persoane, la Sidney, 7.000 la Paris. 4.000 la Amsterdam, 2.500 la Geneva, 2.000 la Montreal, peste o mie la Mexico, aproape o mie la Tel Aviv, și sute de oameni, la Berlin, Barcelona, Roma sau Praga.

„Este ca și cum oamenii au pus capăt războiului din Vietnam”, a arătat Whoopi Goldberg, la New York.

„Mulțumesc că vă ridicați, vorbiți și mărșăluiți pentru valorile noastre”, a scris pe Twitter candidata democrată de la alegerile prezidențiale, Hillary Clinton.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top