Connect with us
Turcii vor primi nunți gratuite, pietre funerare sau o masă caldă. Însă, pentru a beneficia de toate acestea, ei trebuie să schimbe în dolari...

Externe

Turcii vor primi nunți gratuite, pietre funerare sau o masă caldă. Care sunt condițiile

Turcii vor primi nunţi gratuite, pietre funerare sau o masă caldă. Însă, cu condiția să-și schimbe depozitele din dolari în lire turceşti. Acestea sunt câteva dintre stimulentele oferite clienților de firmele și companiile turce, după un apel lansat de președintele Erdogan.

Liderul turc a cerut cetăţenilor să cumpere lire turceşti. Astfel vor ajuta moneda naţională să crească în raport cu dolarul, relatează AFP, potrivit news.ro.

De cealaltă parte, economiştii au dubii că o asemenea campanie va avea un impact de durată.

În Istanbul, un brutar a anunţat că va oferi o pâine caldă celor care pot dovedi că au schimbat 250 de dolari în lire turceşti.

”Cu ajutorul lui Allah, vom creşte lira turcească şi vom anihila dolarul. Eu nu câştig nimic de pe urma acestei iniţiative… singurul meu interes este acela de a susţine naţiunea aşa cum a cerut preşedintele”, a explicat brutarul din biroul său decorat cu numeroase portrete ale preşedintelui Erdogan.

În Gaziantep, un antreprenor are o ofertă mai generoasă. Toţi turcii care vor schimba 10.000 de dolari în lire turceşti vor primi gratuit un pachet de nuntă în valoare de 5.000 de lire turceşti, aproximativ 1.460 de dolari.

”Facem asta după apelul preşedintelui, care a cerut să-l ajutăm pentru ca lira să revină la valoarea ei ridicată”, a declarat Demir.

Stimulente pentru turci de a-și schimba depozitele din dolari în lire turceşti

În Bursa, un alt antreprenor oferă o piatră funerară cu o valoare de până la 750 de lire (aproximativ 220 de dolari) pentru cei care schimbă 2.000 de dolari în lire turceşti.

Nu doar micii antreprenori au intrat în această campanie naţională. Agenţia pentru Afaceri Religioase a anunţat că turcii musulmani trebuie să-şi plătească în lire turceşti costul pelerinajelor spre Mecca.

Istanbul Stock Exchange a anunţat că îşi va schimba toate depozitele în cash în lire turceşti.

Valul de schimburi patriotice a continuat miercuri, după ce industria de apărare a convertit 262,7 milioane de dolari şi 31,3 milioane de euro în lire turceşti.

De asemenea, o campanie în acest sens a apărut şi pe reţelele de socializare sub hashtag-ul #doviziniturkiyeicinboz.

Citește și: Erdogan a spus că va promulga reintroducerea pedepsei cu moartea dacă parlamentul va vota

Economistul Atilla Yesilada a sugerat că apelul ar urma să aibă doar un impact limitat asupra lirei turceşti. ”Alegătorii preşedintelui provin în general din clasa de jos”. Aceştia nu au depozite în dolari care ar putea să fie schimbate în lire turceşti.

Lira turcească a înregistrat o creştere uşoară în ultima săptămână.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top