Connect with us
Circa un milion si jumatate de musulmani au sosit in Mecca, la Marea Moschee, pentru hajj, pelerinajul anual din lumea islamica.

Externe

Un milion si jumatate de musulmani la Mecca, pentru pelerinajul anual

Aproape un milion si jumatate de musulmani au ajuns la Mecca pentru hajj, pelerinajul musulman anual care a fost umbrit in 2015 de o busculada soldata cu aproape 2.300 de morti, relateaza Liberation.

Cu doua zile inainte de inceperea ceremoniilor oficiale, credinciosii se ingramadeau joi in Marea Moschee pentru a inconjura fara oprire Kaaba, constructia cubica spre care se roaga musulmanii.

In conditiile in care temperatura ajunge la 45 de grade Celsius, robinetele unde curge apa din izvorul Zamzam, sfant potrivit traditiei, le permit pelerinilor sa se racoreasca, informeaza news.ro.

Printre magazinele construite inclusiv in Haram, sanctuarul unde se afla Marea Moschee, multimea se grabea joi sa faca ultimele cumparaturi sau sa manance.

Dar in momentul in care se aude apelul la rugaciune – de cinci ori pe zi – toate magazinele se inchid, iar musulmani din toata lumea incep sa se roage.

Zeci de angajati, majoritatea originari din Asia, imping scaunele cu rotile ale pelerinilor in varsta sau bolnavi.

Din totalul de 1,5 milioane de pelerini ajunsi joi la Mecca, peste 1,3 milioane sunt straini, potrivit autoritatilor. Arabia Saudita primeste anual, cu aceasta ocazie, circa doua milioane de credinciosi.

Fortele de politie, desfasurate in numar mare la toate punctele de acces in Marea Moschee, reglementeaza atent miscarile credinciosilor care se limiteaza la spatiile marginite de bariere mobile.

Doamna Coulibaly, venita din Abidjan, isi aminteste de busculada de anul trecut. “Dar, de la sosirea pe aeroport, am fost preluati si condusi bine, deci ma simt in largul meu, complet dedicata rugaciunilor”, a spus ea.

Pelerinajul la Mecca este unul dintre cei cinci stalpi ai islamului, pe care fiecare credincios trebuie sa il indeplineasca cel putin o data in viata, daca are mijloacele necesare.

Anul acesta, pentru prima data in ultimii 30 de ani, Iranul le-a interzis cetatenilor sai sa participe, acuzand Arabia Saudita ca nu a gestionat bine organizarea pelerinajului anul trecut. 464 de iranieni au murit in busculada din 2015.

Criza dintre cele doua puteri rivale regionale, ale caror relatii diplomatice au fost rupte in luna ianuarie, a atins un nou nivel saptamana aceasta, cu acuzatii reciproce foarte dure.

Marele muftiu saudit a spus ca iranienii nu sunt musulmani, in timp ce presedintele iranian a cerut comunitatii musulmane sa “pedepseasca” sauditii pentru “crimele lor”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top