Connect with us
Un ostatic român răpit de jihadiștii Al-Murabitoun, cere guvernului să fie eliberat

Externe

Un ostatic român, răpit de jihadiștii Al-Murabitoun, cere guvernului să fie eliberat

Un ostatic român răpit de jihadiștii Al-Murabitoun cere guvernului prin intermediul unei înregistrări să asigure eliberarea sa. Românul Iulian Gherguţ a fost luat ostatic încă din aprilie 2015, atunci când cinci islamişti înarmaţi au atacat o mină de mangan din localitatea Tambao, situată la aproximativ 350 de kilometri nord-est de capitala Ouagadougou.

Citește și: Bătălia de la Mosul: sute de jihadiști au fost uciși

Update 9:34: Ministerul Afacerilor externe transmite printr-un comuicat faptul că se verifică autenticitatea înregistrării în care românul cere ajutor de eliberare.

„Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze. Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei”, spune Ministerul Afacerilor Externe.

„Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor”, adaugă sursa citată, potrivit news.ro.

În înregistrare, românul vorbeşte în franceză şi spune că este într-o stare bună de sănătate. De asemenea, cetăţeanul român apare cu o barbă deasă şi pare că se uită pierziş în videoclipul datat la 21 septembrie.

Acesta cere guvernului român şi familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării Al-Murabitoun, condusă de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar.

Iulian Gherguţ, în vârstă de 39 de ani, făcea parte dintr-o echipă de patrulare, care asigura securitatea în perimetrul exploatării miniere de mangan de la Tambao.

Românul, care are inclusiv cetăţenie franceză, nu a fost rănit în timpul răpirii, atunci când cinci militanţi islamişti au atacat convoiul de securitate al minei exploatate de compania Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation. Compania îi aparţine omului de afaceri cu cetăţenie română şi australiană Frank Timiş.

De asemenea, autorităţile au susţinut că ostaticul român a fost transportat de militanţii islamişti în Mali.

După răpirea cetăţeanului român, autorităţile au declanşat o Celulă de Criză. Însă, executivul român nu a putut să asigure până în acest moment eliberarea lui Gherguţ.

Acesta nu este primul videoclip cu ostaticul român. Primul semn de viaţă al cetăţeanului român răpit a apărut într-un videoclip al jihadiştilor din august 2015, relatează news.ro.

1 Comment

1 Comment

  1. elena

    2016-11-04T08:19:47+02:00 at 8:19

    De atata timp..saracul om..

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top